Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

lördag 3 oktober 2009

Om att säga upp ett avtal

Kan inte somna. Hon häver sig upp ur sängen. Irriterad. Tar täcke och kudde; går iväg till gästrummet. Han snarkar. I flera år har samma sak upprepats varenda natt; lägger sig samtidigt med sin man i det gemensamma sovrummet, försöker sova; det går inte. Varför lägger hon sig inte i gästrummet direkt? Vem är det de försöker lura?

Väl tillrätta i gästsängen kan hon inte koppla av. Hon grubblar. Hur har det blivit så här? Känner sig desperat. För sig själv räknar hon upp alla hans nackdelar; snarkar, väger för mycket, röker, har allvarlig eksem, diabetes och har dessutom blivit av med sitt jobb. Sexlivet obefintligt; hon känner sig helt ointresserad, inte av sex, men att ha det med honom. Det var flera år sedan de låg med varandra. Känner sig elak, men frågar sig själv: kan jag fortsätta leva så här?

Sen tillstöter hjärtinfarkt, inte bara en utan två. Ballongsprängning först - sen by pass. Hon försöker hjälpa honom, vill ändå att det ska fungera. Men varför? Är det för att hon tycker synd om honom? Kan man basera ett förhållande på det? Hon försöker; ber honom börja motionera, sluta röka och äta bättre.

Han försöker halvhjärtat att promenera några gånger, men lägger sen av. Anstränger sig för att sluta röka, men lyckas inte. Salvar in sig, men eksemet blir inte mycket bättre, bara kladdigt.

Hon säger till slut:

"Jag vill skiljas, det här funkar inte".

"Går du, tar jag livet av mig".

Hon vågar inte gå, börjar leva sitt eget liv. Som singel men under samma tak som honom. Ligger i gästsängen, förtvivlad. Jag orkar inte längre.

Dagen därpå säger hon:

"Jag flyttar, den här gången gör jag det!"

"Jag förstår dig, vi har utvecklats åt olika håll. Kommit ifrån varandra."

Hon tittar chockat på honom. Vad nu?, tänker hon, diametralt motsatt inställning. Hon vågar inte fråga vad som hänt. Vill inte förstöra något som hon tror kan vara skört.

De skickar in skilsmässopapper till Skatteverket; säger upp avtalet.

6 kommentarer:

 1. Bra text men litet abrupt slut.

  SvaraRadera
 2. Oj, så bekant...gästsängen och allt. Ja, en del avtal måste man bryta. Bra text!!

  SvaraRadera
 3. så verkligt bra skrivet och ett av de vanligaste avtalen vi bryter någon gång

  SvaraRadera
 4. Aj, min mage! Känner verkligen frustrationen. Tycker mycket om slutet.

  SvaraRadera