Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

fredag 23 oktober 2009

Hon var för nyfiken

”Men mamma, varför är pappa så arg jämt när han kommer hem från jobbet?”
”Fundera inte över det du, han är trött. Var tyst istället.”

Hon och hennes syskon fick gå på tå hemma, för att inte störa pappa. I vuxen ålder förstår hon hur fel det var. Barn måste få vara barn och leva ut sin livsbejakelse, få skratta och prata högt. Pappa skulle istället ha tagit hänsyn till dem.

”Men mamma, vad är det som händer med Pia?”
”Var inte så nyfiken, gå härifrån!”

Hon hade sett hur mamma och syster Pia smusslade undan något från Pias säng och de var så länge i badrummet. I vuxen ålder förstod hon inte anledningen till att inte berätta för henne att hennes syster hade fått sin första menstruation. Som att det var något hemligt och onaturligt, som man inte skulle låtsas om.

Hon växte upp i tron att det var fult att vara nyfiken.

5 kommentarer:

 1. Nyfikenhets-texten känns mitt i prick. Det påminner mig om hur mkt man lär sig utan att blivit tillsagd eller direkt tillrättvisad. Smusslandet är ett starkt medel!

  Det är alltid roligt att titta in här på skrivpuffen. Jag har unnat mig att läsa Bluff-texterna också, och har hittat så mkt spännande. Det du skriver om hur man alltid har en känsla av att bluffa berör nog de flesta av oss. Tänk, att det ska vara så svårt att acceptera sig som den man är:)

  SvaraRadera
 2. vilken underbar text så sjuk att det faktiskt kan vara så sant.

  SvaraRadera
 3. Helt säkert är detta vardag i många familjer, men idag kan ju faktiskt barnen väldigt mycket om sex, mens och sådant där tack vare internet.
  Jag gillade texten som sådan; den fick en att tänka till lite extra hur man själv haft det:

  SvaraRadera
 4. Jag känner igen mig i din berättelse och jag tyckte inte alls om då jag blev "vuxen".

  SvaraRadera
 5. Mycket bra text om hur det var när barn inte fick känna och synas. Själv växte jag upp med en pappa som jobbade i affär så när det var mensdags för mig och min syster ringde mamma till min pappa och sa att vi behövde bindor. Han frågade alltid vem som skulle ha dem. Det var alltid lika jobbigt varje gång. Varför skulle han behöva veta det?

  SvaraRadera