Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

onsdag 23 augusti 2017

Reflex

Första reflexen var att omedelbart ryta till och vägra göra det. Sen tänkte hon efter. Varför inte? Man måste bjuda in sina rädslor till strid, sa en del. Speciellt de som provade på allt som verkade vara nära-döden-upplevelser. Alla som alltid var på allt. Utan att de funderade eller ens drog efter andan först. Vindsurfade på jättevågor, dök bland vithajar och hoppade fallskärm i bergen.

"Det är ju helt ofarligt", sa de, rätade på ryggarna och såg världsvana ut.


Man hon var sextiofem år fyllda. Borde hon inte få koppla av då och slippa fler utmaningar? Slippa känna sig tvungen att göra sånt hon egentligen inte ville? Till sist gjorde hon det. Hon satte sig i den där underliga jättemaskinen, satte fast sig med säkerhetsbältet och kunde inte sluta kolla att bältet satt som berget. När de kommit ända upp, högt upp, vände sig ekipaget. Upp och ner. Det vände sig även i hennes mage. Hon blundade. Hårt. Vågade inte titta ner på marken. Några minuter senare var hon återigen på fast mark. Hon tog några snedsteg. Det snurrade till i huvudet. Hon kunde ändå inte låta bli att känna en viss stolthet. Hon gjorde det!


7 kommentarer:

 1. Ops, det vände sig i min mage också!!

  SvaraRadera
 2. I bland måste man våga utmana sig själv och jag försöker göra det men i denna situation hade jag vägrat!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Tror det är själva taken med de där maskinerna att man först ska känna tvekan och rädsla och sedan, när man väl gjort det, känna sig glad och stolt.
  Men jag vet inte, är det verkligen nödvänigt att hålla på med sådant om man inte vill? Jag har hoppat både fallskärm och bungyjump, men föredrar de där maskinerna som brukar heta virvelvinden, kaffekopparna eller liknande. Med dem kan jag åka hur många gånger som helst utan att få nog.

  SvaraRadera
 4. Någon som varit på Liseberg? Vid vilken ålder behöver man sluta utmana sig själv?

  SvaraRadera
 5. Tack för kommentarer!

  Jag har varit på Liseberg (bor ju i Gbg), men nu för tiden struntar jag i åk-"attraktionerna". Högaktningsfullt. Möjligtvis gör jag som Kraka, åker virvelvinden.

  SvaraRadera
 6. Precis vad en släkting till mig gjorde; hon åkte Fritt fall eller Ikaros på Gröna Lund dagen innan hon fyllde 65 eftersom barnbarnet sa "det är väl klart att du ska åka innan du blir pensionär!". Det var ett par veckor sedan bara. Modigt! Själv håller jag mig också helst till virvelvinden och kopparna. Får svindel bara av att läsa din text ju... ;) Snyggt!

  SvaraRadera