Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

torsdag 19 september 2019

Ålderstigen


Är det inte ålderstiget att gå efter en fastställd budget? Jag har aldrig i hela mitt liv tagit mig tid till att uppföra en sådan. Om jag skulle få för mig att göra en, hur beter jag mig då om jag inte håller den? Ska jag göra en budgetuppföljning vid varje års epilog, ett så kallat bokslut där jag försöker förklara varför det gick som det gick?

Jag har klarat mig hela mitt liv utan månatlig ekonomisk kalkyl. Och snart fyller jag faktiskt 68 år. Och jag lever, har lägenhet och mat så det räcker. Fast … vid närmare eftertanke måhända har jag inte varit särskilt lyckad vad gäller förvaltning av mina pengar. Hela livet har jag varit en aning hipp som happ med slantarna. Inte sparat på banken, inte investerat i fonder. Bara handlat och handlat slut på allt innan nästa lön hann komma. Sista veckan i månaden har det alltid varit knapert med pengar. Men det är mitt val, mitt liv och jag skulle inte ha velat ha det annorlunda. Tror jag.8 kommentarer:

 1. Ja det är väldigt mycket spar- och budgetiver just nu. Kan det vara att några ekonomer kommit på att de har tjänster att sälja (bortom fond-/aktierådgivnig)..? "Alla kan alltid spara, om så bara en liten peng var månad!" - men kan man alltid det? Och bör man alltid spara? Inte helt säker faktiskt.
  mvh, en som provat på men abso inte klarar av att/vill göra budget. ;)

  SvaraRadera
 2. Livet är underbart om man har så det går runt. Alla är dessutom inte född med silversked i mun. Lycka är att kunna leva och leva som man vill / kram

  SvaraRadera
 3. Vi gör en översiktlig månadsbudget jämt (som aldrig håller), och sedan skriver jag ner ALLT vi köper. Vet inte riktigt varför, faktiskt men, sån är jag, och på något vis känns det bra. Och ibland är det skönt att kunna titta på vad man har köpt, och varför pengarna är slut..:) Skumt nog.

  SvaraRadera
 4. Så länge pengarna räcker och man har en buffert så är jag nöjd. Någon budget har jag aldrig gjort men har ändå stenkoll.

  Trevlig torsdag!

  SvaraRadera
 5. Jag gör ingen budget på papper, men tycker om att spara så att jag kan göra lite större grejer emellanåt.
  Är oändligt tacksam för att jag har det så pass bra att jag slipper ligga vaken på nätterna och oroa mig.

  SvaraRadera
 6. "Oroa er inte för morgondagen, ty morgondagen har nog av sin egen plåga" kan vara bra att tänka på då och då.
  Ibland är det nog bra att planera lite ialla fall om man har möjlighet. Tankvärt!

  SvaraRadera
 7. Tack för alla kommentarer! Ekonomin engagerar. Förstås.

  Jag var inte helt sanningsenlig vad gäller min egen ekonomi. De senaste 10 åren har jag blivit mer sparsam och gör precis som Eva skriver, sparar så att jag kan t.ex. göra en resa. Jag behöver något att se fram emot. Låter dock bli att ta grejer på kredit. Det gjorde jag ofta förr.

  SvaraRadera
 8. Vilken resa jag gjort när det gäller ekonomi. Som ung och ungkarl levde jag bara för stunden. Men jag hade förbaskat kul. Vi tar ju inte med några slantar eller har nytta av några kort när vi drar sista andetaget - en rättvisa. :)

  SvaraRadera