Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

fredag 29 januari 2010

Lakan

Faktum är att du tycker att han är fräck. Han har en speciell hand med de åldrade kvinnorna. När de ska tvättas skojar Lucas med de gamla dementa damerna. Försöker få dem att slappna av och glömma att de står där nakna och utlämnade till en yngre mans blickar och händer. Blottade för en främling som ska ta på, beröra, deras innersta mest intima delar. Ja, alltså de som fortfarande förstår vad som händer omkring dem. Fast de flesta har fortfarande en känsla kvar för sin kropp, en slags stolthet. Trots att hjärnan är skadad. Det har du sett. Han har en ömhet i blicken och i sina rörelser som påverkar dig.

På rasten, arbetskamraterna turas om att dricka kaffe och äta krans fylld med mandelmassa, frågar han dig om du vill följa med honom hem. Sen, efter jobbet. Kanske det, tänker du. Varför inte? Du har ändå inget speciellt för dig. Roligare än att åka hem till lägenhetens ihåliga dystra tomhet. Du känner spänningen som en ilning i kroppen.

Lucas har ingen säng. En stor madrass stående direkt på golvet fyller istället större delen av rummet. Den är klädd i ett vitt underlakan. En enkel grå filt ligger tillknycklad i en liten hög nere vid fotänden. Ni klär av er. Du lägger dig naken på sängen. Smulor? Är det smulor i sängen? Du hatar smulor i sängen.

11 kommentarer:

 1. Jag vill veta mer!
  Idag har du fått ihop en text som både fyller mitt sinne med glädje och eftertänksamhet.
  Undrar om man själv en dag kommer att stå där naken inför någon som sköter om det man inte klarar själv.

  SvaraRadera
 2. En intressant text, som en bild, ett foto av verkligheten. Tycker om den.

  SvaraRadera
 3. Hmm... Du-perspektiv, intressant att se det. För mig så lyfter det mig som läsare lite längre ifrån henne (?) på något sätt då bilden hamnar utifrån - vilket bara är en reflektion och inte ngn värdering på det. .."du tycker att han är fräck" - fräck som i "tilldragande" eller en bäddning (med lakan? :-) för att han kanske nånstans ändå har en lite för intim attityd till de äldre damerna, funderar jag....?
  Gillar reflektionen angående smulor - rationell mitt på vägen mot ev. passion - noteringar som man gör då man fortfarande värderar situationen innan man ev. gett sig hän.

  SvaraRadera
 4. Skitbra, Ethel. Perfekt text. Jag älskar dessutom när det funkar med andra person och det gör det här - passar jättebra till hennes/hans lakoniska stil (Hon/han har ändå ingenting för sig, så visst kan hon/han åka hem till någon och älska...)

  SvaraRadera
 5. Verkligen en skön text. Annorlunda med du-perspektivet. Vet at det finns några böker som är skrivna så men har inte läst någon.
  Undrar om det blev nåt rajtantajtan där eller om smulorna blev allt för avtändande. Det skulle de ha kunnat bli...

  SvaraRadera
 6. Bra text som blev väldigt intressant med du-perspektiv. Nyfiken på vad som händer efter smulorna...

  SvaraRadera
 7. Väldigt bra text, hel, levande, spännande! Man blir nyfiken, vill in i berättelsen. Fräckhet och ömhet i samma person berörde mig särskilt...

  SvaraRadera
 8. Fräck blev nog lite fel ord för mig, för jag tänker att han då går "för långt". Men senare i texten är han snarare väldigt fin mot kvinnorna. Gillar smulorna i sängen, det stämmer att våra texter påminner lite om varandra.

  SvaraRadera
 9. hej jag har en utmärkelse till dig på min blogg Malix.se kolla in där.

  SvaraRadera
 10. Vad mycket du fick med i den korta texten- bra bra!!

  SvaraRadera
 11. Bra text!

  Känner igen mig i den (kanske för att jag extraknäcker på ett äldreboende med dementa damer). Och det är precis som du säger, de har faktiskt "fortfarande en känsla kvar för sin kropp, en slags stolthet". Du träffar mitt i prick.

  Tycker om hur du i slutet upprepande använder ordet smulor. Det ger den sista meningen styrka på något vis. Tack för en fin text:)

  SvaraRadera