Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

torsdag 7 januari 2010

Orsaken

Middagen är uppäten och uppdrucken. Chablisvinet till räkcocktailen, bordeauxvinet till älgfilén och vintageportvinet till osten. Matsalsbordet dignar av rensade uppläggningsfat, tomma tallrikar, glas, karotter, såssnipor och vinflaskor. Den vita mönstervävda damastduken är fläckig av utspilld mat och dryck.

Nu sitter de djupt nersjunkna i fåtöljer med en kopp svart kaffe framför sig. Kaffekopparna flankeras av halvfyllda gigantiska konjakskupor. De tidigare så uppknäppta och tillknäppta herrarna har förändrats. Slipsar sitter på trekvarten, skjortor har knäppts upp i halsen och kavajer har åkt av. Rödfläckade kinder, det kisas med ögonen och röstlägen har höjts ett antal knäpp.

"Nej, vad säger ni, är det inte dags för bastubad? Nere i källaren."

"Absolut."

"Det vankas rykande kall öl till!"

"Härligt! Törstig... det är vad jag är!"

Alla nickar och mumlar instämmande, reser sig upp. Vinglar till, sträcker på kropparna, tar sig samman och går i gåsmarsch bakom värden ner mot källaren. Ölflaskor hämtas, kapsyler åker i luften, löddret skummar i glasen. Bastuhettan flödar.

"Måste ut! Få luft!"

Han reser sig upp med möda, ansiktet högrött, det dunkar i tinningarna. Svettiga mörkt grå hårtestar klibbar kring huvudet, skinkorna insjunkna av för mycket stillasittande, snavar mot bastudörren. Får upp den, klafsar med svettiga fötter ut i relaxrummet.

"Måste ha luft!"

Slirar fram till det lilla källarfönstret, kör handen genom rutan. Herrarna i bastun hinner inte drapera sig med handdukar, de kastar sig ut utan att tänka. Nakna. Allihop. Trängs kring honom, halkar på det blöta klinkergolvet.

"Vad hände? Är du inte klok!? Skadade du dig?"

"Jävla fyllans fel! Själva orsaken, tvungen... nytt syre i lungorna. Jäklar... det gör ont!"

Han tittar ner på sin blodiga högerhand. Den skakar.

10 kommentarer:

 1. Du lyckas skapa en suggestiv känsla i texten. Den goda maten och de fina vinerna till trots, så får man en känsla av att något obehagligt kommer att hända.

  SvaraRadera
 2. Riktigt bra! Tycker särskillt om beskrivningen av herrarna (när de dricker kaffet)

  SvaraRadera
 3. Fyndigt o ack så sant! Man bara väntar på vad som ska orsakas.

  SvaraRadera
 4. Inte illa!

  Att han erkänner att det är fyllans fel... Sympatiskt, ja. Trovärdigt?

  SvaraRadera
 5. Det var en bar text som du skrivit. Man ser klart och tydligt fyllan komma sakta men säkert, och undrar när han skriker på luft om det är en pågående hjärtattack.

  SvaraRadera
 6. Jag trodde att han skulle segna ner och dö, och så blev det "bara" en hand genom rutan som tur var. Bra berättat, det måste ju inte sluta (eller börja) med ond, bråd död för att vara en bra berättelse. Jag gillar att läsa om det, lite vardagliga, enkla som händer och kan hända vem som helst.

  SvaraRadera
 7. Ja dessa herrmiddagar. Intresseväckande och spännande upplägg....

  SvaraRadera
 8. Härligt berättat!!! Ville läsa mer... =D Tack!

  SvaraRadera
 9. jäklars va bra, dessa herrars nöje klädde du vackert in med ord och fantastiska små egenheter lite kul att han hittade den rätta anledningen.

  SvaraRadera
 10. Bra berättat! Har nyligen läst för andra gången Selma Lagerlöfs "Gösta Berling" och herrarna påminner mycket om kavaljererna på Ekeby fast i modernare tappning.
  Nu börjar jag bli tjatig, men jag blir alltid nyfiken på det du skriver, vad som händer sen.

  SvaraRadera