Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

torsdag 12 november 2009

Gröna fingrar (om plantering)

Första sommaren på lantstället:

I juni planteras sättpotatis. Sensommaren kommer, de skördar mängder av nymogen, härligt solgul, lagom seg potatis. På hösten görs mos på sena potatisen. Smakar ljuvligt till bräserad rådjurssadel med rödvinssås.

Andra sommaren:

Planteras sättpotatis. Potatisblast växer och frodas. Hon inspekterar. Varför ser hon inga fragment av blomsterstänglar på väg? Inte en tillstymmelse.
Veckan efter: nej - inget.
Vecka två: Potatisblasten har inte växt.
Vecka tre: Vad nu?! Allt försvunnet! Sabotage? Av vem i så fall? Sork? Nej, då skulle det väl synas på jorden. Den ser helt orörd ut. Oskuldsfull.

Tredje sommaren:

Bestämd. Ska göra allt efter boken. Vänder jorden, gödslar... Väntar med spänning. Nej! Samma sak händer igen. Potatisen kommer upp, försvinner sen spårlöst.

7 kommentarer:

 1. Undrar vem som lagt beslag på den potatisen. Ett märkligt mysterium.

  SvaraRadera
 2. Ha, ha någon jävlas med dig!
  Men visst är det gott`?

  SvaraRadera
 3. Du bor inte granne med Pia hon verkar också ha problem objudna gäster med spade

  SvaraRadera
 4. Kanske hustomten hos dig också...

  SvaraRadera
 5. Jag tänkte också att det var Pias granne som ar i farten. Hoppas på en fortsättning, värsta jordbruksdeckaren, något att sälja in hos Lantmännen, kanske.

  SvaraRadera
 6. Potatis ska aldrig odlas på samma ställe två år i rad, pga nematoder. Det har jag aldrig haft i mina små potatisodlingar, vad jag vet, så inte vet jag om det är det som drabbade din odling.
  Jag gillade ditt sätt att berätta om missödena.

  SvaraRadera