Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 3 november 2009

Att byta liv

De har bestämt sig för att flytta. Bort från allting. Långt bort; till Indien. Han hade rest runt där i tre månader för många år sen och hela tiden längtat tillbaka. Många ofattbart fattiga människor; samtidigt rakryggade och stolta. Han tyckte om atmosfären. Färgerna, dofterna. Dofterna? Ja, inte i alla lägen. Inte när han på en tågresa ville få en nypa frisk luft och insåg att utrymmet användes som toalettsits.

De ville byta liv helt och hållet. Sälja allt och leva enkelt men värdigt i det nya landet. Hon känner sig en aning rädd. Rädd för att flytta till ett land på andra sidan jordklotet med en helt annan kultur. Hon funderar mycket på hur hon som kvinna ska uppleva de nya livsvillkoren.

De reser. Bor på hotell de första veckorna för att ha tid att hitta en egen bostad. Allt går enligt planerna. De känner sig som fräcka övervintrade hippies. Skön och varm tillvaro. Lugn och ro. Han arbetar några timmar i veckan för ett företag i hemlandet. Hon skriver på en bok.

Hennes farhågor besannas, men hon försöker blunda för det. Det är svårt ibland. När de går ut på restaurang, existerar hon inte för personalen. De ser rakt igenom henne. Svarar henne inte, vänder sig till honom. Det svider i hennes kropp.

De blir rånade en natt; hotas med kniv, de klarar sig med en hårsmån. Men deras trygghet är försvunnen. Företaget i hemlandet går i konkurs. Hans lilla inkomst försvinner. De inser att pengarna och livet i Indien är slut. Oåterkalleligt borta.

4 kommentarer:

 1. Bra och tänkvärt men vad hade hänt om de inte bytt. Hade dom grämt sig att de aldrig tog steget. Dom fick kanske något ändå. Erfarenheter är så svåra att mäta. Öppnar för en fortsättning, hur gick det sen?

  SvaraRadera
 2. Samtidigt är det ju så att om man inte vågar vinner man ingenting.
  Bra text som berör

  SvaraRadera
 3. här var det krafter och våghalsigheter att ge sig av din text lockar och känner dragningskraften men jag behöver ännu vila mig efter bokdebuten. Indien mmm det lockar deras djärvhet för nog att de ändå trots allt kommer på fötter igen..../Malix

  SvaraRadera
 4. Intressant och tänkvärt om att flytta till ett annat land.

  SvaraRadera