Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

fredag 10 maj 2019

Fredag


En av de första spänningsromanerna jag läste var Robinson Crusoe (eller Robinson Kruse som jag sa då) av Daniel Defoe. Den fascinerade mig. Jag kan inte påminna mig att jag "såg" några teologiska och moraliska spörsmål som jag på senare år har förstått att författaren fyllde sina böcker med. För mig var det bara ett stort äventyr.
Vid ungefär samma tid läste jag också Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne. Handlar även den om en resa. Precis som Robinson är Fogg ute på en både yttre och inre färd. Det slår mig att det finns en likhet mellan dem. Det här med att både Robinson och Phileas Fogg har följeslagare som inte befinner sig på samma plan riktigt. Om ni förstår. Både Fredag och Passepartout var mer en kär uppassare än en riktig vän. Jag antar att Fredag måste ha haft ett namn redan innan han träffade Robinson. Men det fick bli Robinson som bestämde vad han hette. Det har väl att göra med tiden. Vi är alla ett barn av vår tid.7 kommentarer:

 1. Ja de utspelas i en annan tid.

  SvaraRadera
 2. Jag minns både boken och filmen. Faschinerande på den tiden! Nu görs det teveserier i samma namn.

  SvaraRadera
 3. För min del var böckerna också bara äventyr och inget annat. Hade jag läst om dem i dag hade jag säkert upptäckt ett och annat men som barn har man inte den förmågan.

  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
 4. Har tyvärr inte läst någon av böckerna, det är ju synd och skam! Mest sugen är jag på Jorden runt på åttio dagar.

  SvaraRadera
 5. Louise, det är nog så att fler av oss äldre har läst de här böckenra än ni som är yngre.
  Kul om du vill läsa!

  SvaraRadera