Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

söndag 25 september 2016

Cykeln


Bild från https://www.flickr.com/photos/perspektivetmuseum/24686223965/in/photostream/
 
Hon tänkte på jularna de firade hemma hos farfar på landet. Hur snön tyngde ner granarnas grenar och domherrarna som slogs i havrekärven så frön och fjädrar flög åt alla håll. Det året, i början av 1960-talet, när pappa tog med teven. Farfar ägde ingen. Fram till dess hade hon alltid gått bort till farbror Fredrik som bodde i ett litet hus en bit bort från farfars gård. Han skaffade teve redan 1958.
För första gången skulle det visas tecknad film från Walt Disney. Så lycklig hon var då. Det tog en bra stund innan pappa lyckades få bild i teven och dessutom en utan störningar. Det var nog samma år som hon fick sin stora cykel. På ett foto från den dagen kunde hon se hur hon med tungan utanför och med saxen i ena handen, klippte i det tjocka snöret som omgärdade det enorma paketet. Hon tyckte att det fyllde hela farfars kök. Fotografiet gillade hon egentligen inte. Tittade bara lite hastigt, med snabba undflyende blickar. Hon tyckte att hon var ful.

7 kommentarer:

 1. Fin bild av en brytningstid, tv-ålderns början. Och av flickan som sitter och klipper av snöret om ett jättepaket. Och så gillar jag verkligen bilden av domherrar i slagsmål i en kärve!

  SvaraRadera
 2. Fint skildrat av en svunnen tid och hur det pirrade av spänning då man fick något speciellt!

  SvaraRadera
 3. Fin skildring av en tid som fanns en gång

  SvaraRadera
 4. En annan tid men ändå inte så länge sedan. I dag är TV en självklarhet.

  Ha en bra start på veckan!

  SvaraRadera
 5. Tack Birgitta och znodde. Önskar er också en bra början på veckan!

  SvaraRadera