Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 1 juni 2010

Signal

Hon sitter vid köksbordet. Precis intill fönstret så att hon lätt kan se ner på gården utan att att det stramar i nacken. Inga blommor på fönsterbrädan som stör panoramat. Vill se familjerna som roar sig, leker och grillar korv. Gårdsplanen är väldigt stor och är omgiven av långa låga huslängor. Mitt på planen finns en lekplats med gungor och sandlåda. En del av sanden har forslats bort och bildat små öar i gräset. Under täta lönnar och praktfullt höga äppelträd är brunt målade trädgårdssoffor utplacerade.

Varenda dag sitter hon där som åskådare. Gården är hennes egen teater, hennes scen. Fantiserar om att det är hon själv som förströr sig där nere. Hon vrider på huvudet, ser på kaffebryggaren. Ska hon ta en kopp? Är det dags? Med en plågad min reser hon sig och går sakta de få stegen fram till bryggaren. Kaffekannan är fylld till hälften. Ska räcka hela dagen. Häller upp en kopp. Två kaffeskedar socker och en aning mjölk till. Ska hon hälla upp resten i en termos? Blir till en svart geggig odrickbar tjära annars. Ingen kaka till. Nej, nu måste hon hålla igen. Tänka på vikten.

Någon rör sig i trapphuset. Hon har skarp hörsel, inget undgår henne. Hör ljud från hallen. Brevlådan åker upp med en smäll. Någon rotar i brevinkastet.

Den skarpa dörrsignalen ekar genom lägenheten. Hon rycker oavsiktligt till, ljudet skär genom huvudet. Reser sig med möda upp från köksstolen. Med ansträngning tar hon de få stegen ut i hallen. Närmar sig dörren med svajiga steg. Ska hon öppna? Vågar hon öppna? Vad vill någon henne? Hon bligar ut i trappuppgången genom titthålet. Det är ju brevbäraren. Hon känner igen hans mörkblå uniform med postens emblem på bröstfickan.

- Hej! Ursäkta att jag stör. Jag fick inte in paketet i brevlådan. Ville inte lämna det utanför. Någon otillbörlig kan ta det.

9 kommentarer:

 1. Tyckte mycket om träden. Karaktären fick snabbt djup. Småsaker: "är omgiven", där är "är" onödigt. "Otillbörlig" är ett väldigt formellt ord att använda i dialog men jag kan i och för sig tänka mig att just en brevbärare skulle kunna använda det.

  SvaraRadera
 2. Ett brev betyder så mycket!
  (ett paket i detta fallet)

  Bra personbeskrivning. Får en bild av en wipppash-skadad kvinna som är långtidssjukskriven.

  SvaraRadera
 3. Hemtrevligt och mysigt beskrivet men så kommer signalen som stör. Ínte ett välkommet avbrott utan ett skrämmande och obehagligt avbrott.
  Bra beskrivet.

  Jag tror att kvinnan är gammal, har många krämpor och tyvärr inte riktigt med i samhället på grund av rädsla kanske...Hon har sin trygghet hemma där hon bor och skräms av allt som pockar på utifrån.

  SvaraRadera
 4. Jag tror som Barbro att det är en gammal kvinna som är ensam.
  Jättebra skrivet

  SvaraRadera
 5. Hihi, vilket underbart antiklimax!

  SvaraRadera
 6. Jättebra skrivet, hon verkar vara en ensam person som sällan får besök.

  SvaraRadera
 7. Paket kan verkligen lätta upp. Fint skrivet.

  SvaraRadera
 8. som jag- öppnar inte heller utan garanti för vem det är! Fast jag lever inte mitt liv via ett fönster. Bra skrivet, beskrivet.

  SvaraRadera
 9. Känns som en rädsla för mig också som jag faktiskt kan identifiera mig lite i. Det tror jag alla som har haft social fobi kan. Eller någon som har varit ensam väldigt länge...

  Mycket fin text som väcker olika tankar och associationer hos olika människor. Det är för mig definitionen av en bra text!

  SvaraRadera