Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

torsdag 10 juni 2010

Fisk

Det är en vanlig dag mitt i veckan. En onsdag inte helt olik många andra onsdagar i vardagen. Jag har tvättid klockan 0800 - 1100 och plockar plagg som borde tvättas. En del ligger slängt på golvet, annat dinglar draperat över stolar och i tvättkorgen är det fullt. Häller ner alltsammans i en stor blå plastkasse från Martin Olssons Storcash, hänger den över axeln och går iväg.

Tvättstugan ligger rakt över gården. Gårdsplanen är stor, både väldans lång och ovanligt bred. På tvättdagarna får jag ett antal minipromenader till skänks, fram och tillbaka, fram och tillbaka. Just den här dagen studerar jag alla spirande blommor, träd och buskar. Knoppar och skott skjuter fram överallt. Vilken kraft. Jag njuter av känslan, förstår vad hänryckning innebär.

Ett knivskarpt skri klyver tystnaden. Jag spritter till. Förskräckt. Vad är det?! Ett ännu högre vasst skri. Kastar blickar runt gården. Och nu ser jag. På taket till det låga cykelgaraget befinner sig två fiskmåsar. Den ene står på den andres rygg, sätter fast de spetsiga klorna högt uppe i nacken. Varje gång den undre måsen gör en ansträngning att skaka av sig sin angripare, försöker lyfta, förgäves tar ett slag med vingarna, skriker plågoanden som under tortyr. Den plågade däremot förblir tyst, landar igen och får finna sig i att bli nedtryckt. Jag sänder en önskan ut i luften: Låt det inte vara ett par med honan under och hanen över. Snälla.

8 kommentarer:

 1. Bra! Jag undrade just hur fisken skulle komma in i bilden där på gårdsplanen.:-) Personligen skulle jag stryka den sista meningen. Översittaren är tillräckligt tydlig ändå.

  SvaraRadera
 2. Personligen skulle jag ha kvar den sista meningen. Jättebra. Och hänryckningen.

  SvaraRadera
 3. Bra gjort med den 'idylliska' början som får kontrasteras av slutet och därmed ges mer kraft.
  Sista meningen (eller två tekniskt sett) tycker jag ska vara kvar.
  Känns som en riktig Ethel-mening och den var alldeles utmärkt där :-)

  SvaraRadera
 4. Spännande o sista meningen ska så klart vara med, jag brukar oxå tänka så när jag ser fåglar som...... rolig!

  SvaraRadera
 5. bra och fin vändning ,skarpa kontraster :)

  SvaraRadera
 6. Sista meningen gav en annan betydelse till berättelsen - vidgade den. Bra tycker jag.

  SvaraRadera
 7. Du skriver så rent. Jag tycker mycket om, tycker det är så härligt när jag läser och "ser", vilket jag gör i dina texter. Du hittar en historia i det lilla vardagliga. Undrar om vi alla skulle kunna placera respektive texter hos rätt skribent om vi inte signerade? Tror nästan det...

  SvaraRadera
 8. Skilsmässa på måsvis kanske.
  Välskrivet och detaljerat.

  Maken hade faktiskt en kvinnlig stalker efter sig ett par år, det var nog hon som inspirerade. Tror filmens värld lurar oss, i verkligheten verkar det vara kvinnor lika ofta som män.

  SvaraRadera