Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

onsdag 16 juni 2010

ProfilNefertitis profil, är det världens mest kända silhuett? Så perfekt och vackert linjerad kontur. Då och då hör jag någon säga: "hon har en sådan vacker typiskt grekisk profil". Är det inte i själva verket en egyptisk profil som då åsyftas? Förra sommaren åkte jag på semester i den grekiska arkipelagen. Nu skulle jag spana efter grekiska profiler, tänkte jag. Jag hade redan före resan bestämt att jag skulle båt- och flygluffa mellan öarna, kanske bo några dagar på en ö, men sen fortsätta.

Redan när jag satte högerfoten på grekisk mark började jag studera profiler. Jag försökte undvika att kolla turister, det var ganska lätt att se skillnad på tillfälliga gäster och bofasta. Det visade sig bli en rolig och ovanligt upplevelserik semester. Intressant att så att säga ha ett uppdrag och inte bara slappa i solen och så där slött betrakta andra. Ett antal yngre män missförstod förstås mina blickar och trodde att jag gjorde närmanden. Det var rätt jobbigt att hålla killarna på avstånd, de ville inte tro på min förklaring. "You are just joking, come with me tonight, I will give you an evening you will never forget." "No Thank You."

Det fanns även kvinnor som slängde ilskna blickar åt mitt håll. De kanske trodde att jag var lagd åt det hållet. Jag brydde mig inte om att fråga.

Slutsatsen jag drog av min högst ovetenskapliga undersökning blev att skönt fulländade böljande tjusiga profiler inte är vanligare i Grekland än någon annanstans.

8 kommentarer:

 1. Stryk "några" ur sista meningen.

  Tack för fin text. Nej, Nefertiti var avgjort inte grekinna. Hon var antingen högegyptier eller delvis från Mitanni (nuvarande Syrien, ungefär). Det är omdebatterat.
  Kanske blandar folk ihop henne med Cleopatra.

  SvaraRadera
 2. Du tänkte uppenbarligen inte nöja dig med nån gammal stenstaty, och de unga männen dög heller... Knepigt att jobba med seriös näsforskning inser man;-)

  SvaraRadera
 3. "inte" heller, ville inte heller...

  SvaraRadera
 4. Ha, ha...jag kan se framför mig hur männen kråmar sig när du studerar dem.
  Åk till Mexico, där finns det Azteker med mycket speciella profiler. Det var mycket svårt att INTE stirra.

  SvaraRadera
 5. Hade dom Botox redan då...???

  SvaraRadera
 6. haha nä stanna hemma och titta en stund nu. Snart har vi svensk sommar då visar vi upp oss..:)
  Bra skrivet roligt

  SvaraRadera
 7. Måste ut och kolla profiler :)

  SvaraRadera
 8. Gillar slutsatsen och hur den presenteras! =)

  SvaraRadera