Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 21 mars 2017

Kulturkollos veckoutmaning om sådant som förändrat min värld

Veckans utmaning handlar om personer, saker och händelser som förändrade världen, eller som kanske kommer att förändra den framöver:
 1. Berätta om en verklig person som förändrat världen och/eller är en viktig förebild för dig.
 2. Berätta om en karaktär i en bok, film eller tv-serie som förändrat ditt liv, eller ”bara” sitt eget.
 3. Välj en uppfinning som du inte kan leva utan och/eller något du önskar skulle uppfinnas.
 4. Berätta om en historisk händelse som du tycker är viktig och/eller en historisk tid som fascinerar dig.
 5. Hur skulle just du vilja förändra världen? Eller gör du det kanske redan?
 6. Vad vill du absolut inte förändra? Finns det kanske någon förändring du helst skulle vilja sudda ut?

 Här kommer mina svar:
För mig som kvinna känner jag att det måste bli händelser och personer som har betytt mycket för kvinnors rättigheter  (inte enbart). Rättigheter som dessutom känns hotade idag, mer än jag känt under hela mitt tidigare liv.

1.       Det finns ingen enskild person som jag ser som en förebild . Däremot beundrar jag alla förtryckta människor som vågar stå upp för sig själva och andra, säga sitt hjärtas mening, därmed riskera sina liv, men gör det ändå.

2.       Filmen In the Heat of the Night med Sidney Poitier gjorde stort intryck på mig, kommer jag ihåg. Rasförtrycket till trots, han gick med rak rygg och var stoltheten personifierad. En man att beundra. Så snygg också.

3.       Jag kan inte leva utan att läsa och skriva. Tänk om jag hade varit analfabet. Det går inte att föreställa sig. Och ändå finns det massor av speciellt kvinnor i världen som aldrig fått möjligheten.

4.       Jag känner en stor tacksamhet och beundran för de kvinnor som kallades suffragetter i England och som var några av de första som stred för kvinnlig rösträtt. Jag har sett foton på hur de brottats ner på gatan och brutalt haffats av polis och skuffats in i en cell.  Jag lyssnade en gång på ett radioprogram om en svensk kvinna som "slogs" för rösträtten här i Sverige. När hon kom till ett avtalat möte med några mäktiga män sa den ene: "Men ... du  ser ju ut som en normal kvinna!"

5.       Eftersom det här är min egen privata bloggsida känner jag att jag vill och kan var helt uppriktig. Jag skulle önska att de stora världsliga religionerna, som kräver att man ska underkasta sig det som är skrivet i en uråldrig bok, tillstår att man inser att religioner måste följa med sin tid. Att de måste förändras. Se mer humant på våra tillkortakommanden. Vara för allas frihet att välja hur de vill leva sina liv. Jag skulle vilja att man sa att det viktigaste i en människas liv, inte är att frukta och se upp till en gud, utan är att stå för kärleksbudskapet.

6.       Förändring är i grunden bra. Det finns nog inget jag inte vill förändra. I så fall en förändring tillbaka till något som varit. Det kan aldrig bli som förr. Och det var inte bättre förr.

5 kommentarer:

 1. Jag gillar att du tar upp kampen mot religionerna. Jag håller faktiskt med dig.

  SvaraRadera
 2. Håller med om Sidney Poitier, han var en fin skådespelare. Vi har mycket att tacka de kvinnor (och män) som kämpat för jämlikhet. Och nej, det var inte bättre förr.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig till 100% när det gäller religionerna!

  SvaraRadera