Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 14 mars 2017

Kulturkollos utmaning om verklighet eller overklighet


Kulturkollos veckoutmaning: Vad föredrar du inom litteratur, film, poesi, konst – helt enkelt inom all kultur, verkligheten eller overkligheten? Varför föredrar du det ena eller det andra? Eller vill du befinna dig i båda?

Här kommer mitt inlägg:
Det beror på vad som menas med verklig kontra overklig. Jag gillar att se filmer som gestaltar en framtidsvision eller en dystopi. Men det måste vara trovärdigt och då blir det verkligt för mig. Ett exempel är filmerna Hunger Games. Mycket bra, tycker jag.
Eller filmen Blade Runner, som utspelar sig i en dystopisk verklighet. En klassiker. Eller en annan kultfilm Flykten från New York.

Jag kan även läsa en bok som The Shining eller se filmen och tycka om spänningen, att jag blir rädd mitt i min lilla trygghet här hemma. Samtidigt är jag medveten om att jag inte tror att det kan hända i verkligheten.
Poesi. Jag är verkligen (!) ingen expert. Tycker om bl.a. Karin Boye och Tranströmer. Skriver de om verkligheten? Det tror jag. Deras verklighet.
Konst är jag dålig på. Men jag tror inte att det skulle kännas underligt för mig med ett konstverk som skildrar något som inte finns, som exempelvis en indisk gudinna med fler armar än en människa har i verkligheten.
Intressant fråga. Kul utmaning. Tack för den!

6 kommentarer:

 1. Jag vill också att konst ska efterlikna verkligheten. Dumt egentligen för verkligheten ser en ju varje dag.

  SvaraRadera
 2. tror inte jag sett Blade Runner, men The Shining har jag sett och den tyckte jag var hemsk. skulle aldrig se om den

  SvaraRadera
 3. Hunger Games och Harry Potter är OK för mig men dystopier, sci-fi osv har jag svårt för. Så för mig fungerar det nog med både och med vissa begränsningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Harry Potter har jag inte sett, men gillade som sagt Hunger Games, som för mig är en dystopi.

   Radera