Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 12 juli 2016

Mannen i svart regnrock


 

Farfar berättade om den dagen. Vi satt på var sin sida om köksbordet. Han med blicken ut genom fönstret. Det var obligatoriskt att delta stod det på skrivelsen som någon i ett obevakat ögonblick hade lagt i brevlådan, sa han, vred på huvudet och tittade på mig. En tidig morgon när han gick ner och hämtade morgontidningen hade han fått syn på det skrynkliga fuktiga pappret som låg i botten på lådan. Han viftade bort några tvestjärtar som satt fast i bladet och läste.

På fredag i denna vecka, 15 juli, påkallat för alla och envar att infinna sig nere vid hamnen för mer information om läget i samhället. Tag med egen stol att sitta på.

Regnet föll ymnigt redan i ottan. Han tittade upp på himlen då och då, men ingen ljusning i sikte. Bara blyertsgrå moln som i flera olika skikt rörde sig snabbt strax ovanför trädtopparna. Det kändes som ett dåligt omen. När han några timmar senare närmade sig fiskehamnen hade de flesta redan kommit. Ansamlingen av människor ringlade sig ner mot havet. Alla iklädda höstrockar och regnkappor och bistra miner. Farfar nickade åt Fredriksson som satt och rökte lite avsides en bit in på gräsmattan. Så fick han syn på mannen. Makthavaren från stora staden. Han hade en svart kraftig regnrock på sig och stod på något underligt sätt inklämd mellan Jönsson och Bergström. De argumenterade verkade det som, men han kunde inte höra om vad. De väste mellan stängda tänder mer än pratade högt och gestikulerade vilt. I nästa ögonblick ryckte Bergström till när politikern råkade slå till hans näsa. Eller kanske var det meningen. Slaget blev signalen. Bergström vände sig om, masserade näsan och med några snabba steg gick han bort till den enda lediga stolen, längst fram. Samtidigt började statsmannen vandra ner mot podiet som någon arrangerat längst ner alldeles invid bryggans fot. Hade han tagit ett steg bakåt hade han hamnat i vattnet.

3 kommentarer: