Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 13 april 2010

Tilltal

Den mustiga köttgrytan, Boef Bourgignon är slut, det sista uppskrapat ur grytan. Förtärd tillsammans med indiskt svalt basmatiris. En ny vinflaska är uppkorkad, salongsberusningen gör de manliga gästerna munviga. Röstlägen har höjts, ekar och slår i taket i det lilla köket. Ingen bryr sig längre om, om grannen i lägenheten intill hör eller blir störd.

- Har ni hört att Skavlan på TV anses sexistisk, hur han betraktar sina kvinnliga gäster? Klart att han försöker, eller vad säger ni? Man är väl man? Skulle inte ni göra likadant?

Sten tittar upp över glasögonen som balanserar på den raka nästippen, sveper med blicken över männen som sitter runt bordet. Uttrycket i ansiktet antyder att han är säker på att få uppskattande kommentarer. Tar upp glaset till brädden fyllt med rött vin, lutar huvudet en aning bakåt, klunkar i sig mer vin.

- Ja... fast... jag tror, att om han nu gör det, är anledningen att har problem med sin relation till sin partner, svarar Martin sakta.

Han ser på Sten med en stabil eftertänksam blick. Väntar på en reaktion... och den kommer.

- Haha... ska du säga, du raggar säkert så fort du kommer åt.

- Nej, det är klart att man skojar och skrattar med andra kvinnor, men... riktigt flirtar, nej, det har jag inget behov av. Jag och Lisa är fortfarande efter åtta år så förälskade att det känns helt ointressant. Så är det helt enkelt.

- Ah... men det vet man ju, hur din fru är... en diktator, det är vad hon är. Du vågar inte. Du är en toffel. En mes. Hon förbjuder dig, eller hur? Du är ju gift med hon... Lisa! Jag känner henne. Vet väl hur hon är.

- Va fan säger du?! Lisa är din frus syster. Så läskigt. Du är en katastrof. Vet du det? Inte undra på att du och Anna har problem. Och dessutom... Lisa har berättat hur du under många år stött på henne. Eller hur, visst har du det?

Sten reser sig hastigt upp, stolen dunsar bakåt. Han stegar ut ur köket utan ett ord.

- Vart ska du, Sten? Ska du gå?, ropar Martin i riktning hallen.

6 kommentarer:

 1. Ja du bra samtalsämne med alkohol i kroppen.
  Bra beskrivet.

  SvaraRadera
 2. Mmm Det är livsfarligt att blanda alkohol med allvarliga samtalsämnen.

  SvaraRadera
 3. Bra dialog, trots alla punkterna (...)

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet om dimmig dialog!

  SvaraRadera
 5. Ha ha! Orden uttrycker för mycket och åhörarna uppfattar dem helt fel = alkohol.

  SvaraRadera
 6. hmm bra dialog, levande gjord. hemskt sanning eller är det?

  SvaraRadera