Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 6 april 2010

Jag

När jag tänker noga efter förstår jag varför allt har blivit som det har blivit i mitt liv. Anledningen är att jag aldrig har haft siktet inställt. Mitt i alla korsningar i livet, vid varenda vägval, varenda dag har jag kastat upp geväret på axeln, laddat med inte siktat, utan bara slängt iväg kulan åt något obestämbart håll. Oftast skjutit bomskott, ibland haft tur och hamnat mitt i prick, emellanåt snedträffar.

Då och då hängt med i alla kurvor, rusat så in i glödheta fort utan att reflektera över konsekvenser. Kastat mig rakt igenom rondeller utan att först se åt sidorna, inte kollat vad eller vem som redan har ockuperat platsen.

Vid andra tillfällen inte rört mig alls, varit förstelnad, inte tagit tillfället i akt. Avvaktat, väntat, men på vad? Inte underligt att mitt liv verkar spretigt. Känns omöjligt att logiskt och förståeligt berätta om, när någon frågar. Hur blev ditt liv så här? Ja... för det första var jag ett osäkert labilt barn... sen en förvirrad omogen tonåring, som... sen en vilsen ångestfylld vuxen kvinna som...

Nej, det är bättre att aldrig lämna utrymme för andra att fundera, bättre att låta bli att medverka, bättre att göra sig osynlig.

11 kommentarer:

 1. Så är det säkert för de flesta att slump och tillfälligheter avgör och inte de medvetna valen. Men jag håller inte med dig om slutklämmen!

  SvaraRadera
 2. Nej, nej...aldrig osynlig!
  Gläns, gör din stämma hörd, agera, fantisera.
  Lys som en spotlight i mörkret.
  Man styr sitt eget liv, och det är nu och här det sker.
  Så har jag alltid resonerat trots min blyghet.

  SvaraRadera
 3. Nä, tänk inte så, bli din egen trafiklärare, chocka folk, kör som du vill i rondeller!! ;)

  SvaraRadera
 4. Stämmer in i de andras "nej". Tycker det är synd med skyttemetaforerna som haltar mot trafikmetaforerna. Det kanske är skidskytte, förresten?

  SvaraRadera
 5. Grattis till investeringen! Spännande.

  SvaraRadera
 6. Mmm, jag tyckte det funkade med både metaforerna. Bra skrivet

  SvaraRadera
 7. Tycker om! Existentiell skidskytte, gärna för mig...:-)

  SvaraRadera
 8. Du skriver så klokt. mitt i all förvirring en väg att gå? Livet kan ju bara förstås efteråt...

  SvaraRadera
 9. Tycker om, absolut, men vill inte heller att någon (du?) gör sig osynlig även om jag vet hur lätt det är att hamna där. :)

  SvaraRadera
 10. Instämmer med Razaha på vers:

  När man inte vill synas mera,
  är det bättre att provocera,
  gör allt du kan så att du minns,
  hur spännande det är att just du finns.

  :-)

  SvaraRadera