Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 9 januari 2018

Kulturkollos veckoutmaning om en pionjär

Veckans utmaning lyder kort och gott: Berätta för oss om din favoritpionjär. Stor eller liten, känd eller okänd, huvudsaken är att hen har brutit ny mark.

Mina pionjärer (måste ha med båda) heter Kathrine Switzer och Bobbi Gibb. Gibb anmälde sig till Marathon i Boston 1966. Hon kände inte till att kvinnor var uteslutna från att få delta i Maraton. Anledningen som arrangörerna gav Gibb när hon fick ett nekande svar, var att kvinnors fysik inte skulle klara en sådan lång sträcka. Hon startade ändå, hon visste ju att hon hade styrkan och sprang hela sträckan.  Året efter fick hon sällskap av Kathrine Switzer. Hon blev filmad när en funktionär som fick syn på henne försökte knuffa henne av banan.  Han misslyckades och Switzer kom i mål, men diskades. Hon fick ingen officiell tid och fick inte vara med på den gemensamma middagen på kvällen. 
Några år senare tilläts kvinnor starta i Boston Maraton, men det var först 1984 som kvinnor tilläts ställa upp i ett maraton på OS. 

Jag blir lika arg varje gång jag blir påmind om det här. I svarta stunder får jag för mig att anledningen till förbudet inte var bristande fysik utan att herrarna ville ha det roliga för sig själva. Enligt forskning jag har läst, är kvinnor bättre (förhållandevis) på längre sträckor. Kvinnor har en segare fysik, medan män i gemen är mer explosiva.


https://www.youtube.com/watch?v=fOGXvBAmTsY


11 kommentarer:

 1. Inte klara av det. Män förklarar saker för kvinnor. Kul att med lite annorlunda pionjärer.

  SvaraRadera
 2. Tur att det är andra tider nu. Delvis i alla fall ;-)

  Kram och god kväll!

  SvaraRadera
 3. Ve och fasa om kvinnorna skulle vinna och vara snabbare än männen! Så kan vi ju inte ha det! ;)

  SvaraRadera
 4. Sådana orättvisor gör även mig kokande av ilska, fortfarande. Vi är ständigt så halkande nära att falla tillbaka till sådana tider.

  SvaraRadera
 5. Tack för responsen!

  Håller med dig Ela, vi kvinnor får ständigt vara på vår vakt. Rätt som det är finner vi annars våra mänskliga rättigheter beskurna.

  SvaraRadera
 6. Kul läsning, hade ingen aning om detta. Och visst är vi segare?? Eller hur!

  SvaraRadera
 7. Vad många kvinnor som har kämpat och gjort det lättare för kommande generationer. Heja alla som tar för sig och aldrig ger upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst måste vi hylla alla modiga kvinnor som kämpat!

   Radera