Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

måndag 11 april 2016

Ljuset vi inte ser


Ta en bok. Välj en valfri mening i början av boken. Skriv en text baserad på denna mening. Ange gärna vilken bok du valt.

 Jag valde Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

Marie-Laure dröjer vid fönstret i strumplästen med sovrummet bakom sig, där snäckskal ligger ordnade på stora skåpet, klapperstenar längs golvpanelen. Hennes samling. Hon tar inte vilka snäckskal och stenar som helst. Varenda en är noga utvald. Vid en speciell hörna av stranden, intill den tjocka gamla muren. Muren som omsluter hela innerstaden. Hennes pappa säger att den byggdes sten för sten redan på 1300-talet. Varje vinter slits en aning av stenarnas yta bort och på vissa ställen har havet tagit med sig hela stenar. Där har det bildats hål som havsvattnet sprutande tar sig igenom. Ibland när det är hett på somrarna står hon vid ett av hålen och låter sig svaIkas av duschen, som kommer så plötsligt att hon inte kan låta bli att skrika högt.
I havets egen vrå hamnar snäckskal och stenar i små högar. Hon tar upp en sten, väger den i handflatan. Fingrarna stryker över strukturen. Om den är tillräckligt mjuk lägger hon den i jackfickan. Nu finns det inte plats för fler, säger henne mamma. Marie-Laure ser ut genom fönstret. Hon ser ända till havet. Tänker att hon ska gå dit sen, när hon ätit frukost. Hon tar av sig strumporna för att inte halka i trappen. Från undervåningen hör hon hur mamma slamrar med porslin och känner med ens att hon är hungrig.

4 kommentarer:

  1. Den boken är riktigt, riktigt bra. En av de bättre jag läst. En mäktig historia, som har allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Har precis börjat, men det lilla jag läst redan tycker jag om.

      Radera