Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

torsdag 25 februari 2010

Ibland gick jag ut och stängde dörren

Min chef är motbjudande. Jag vet faktiskt inte hur länge jag kan stå ut med honom. Ska jag sluta? Har aldrig sagt upp mig tidigare av den anledningen. Att chefen är äcklig. Har ni hört talas om det förut? I mina tankar blir hans olater grövre och grövre, växer som skyskraporna i sandöknens Dubai. Tankarna på min chef har ställt sig i vägen för mitt liv. Jag är hans mentala fånge.

Han heter Winberg, fast jag kallar honom Svinberg. Nej, jag säger inte det högt förstås. Bara tyst för mig själv. "Svinberg... Svinberg". "Jaha, du vill tala med (SSSSS väser jag för mig själv, som en skallerorm) Winberg (säger jag högt). Jag kopplar dig. Ett ögonblick."

Vi sitter i samma rum, min chef och jag. Annars skulle det kanske gå att orka ett tag till. Jag funderar ibland på att fråga om jag kan få sitta i ett annat rum. Av vilken anledning? Kan inte hitta på något som inte blir ett angrepp på min chef. Jag äcklas av hans vana att så fort telefonen ringer, dra ut översta skrivbordslådan, ta fram pedikyrsetet, dra upp axeln, sätta fast luren mot örat och börja rensa naglarna. Ofta reser jag mig upp från skrivbordet, går ut och stänger dörren bakom mig, eller svänger runt på stolshjulen ett halvt varv, stirrar in i väggen.

Hans tjocka fläskiga läppar som han smaskar med när han äter, äcklar mig. Håll igen dem, tänker jag, åtminstone när du mumsar på ärtsoppa. Låt maten tysta mun sa alltid min pappa.

Häromdagen när vi hade lunchmöte hade vi köpt rostbiff och potatissallad. Min chef råkade tappa en skvätt potatissallad på golvet. Vet ni vad han gjorde? Jo, han böjde sig ner mot golvet, gjorde ett svep med handen, fick upp en del av potatisen, öppnade gapet och... ja, ni förstår säkert.

Skulle ni stå ut med en sådan chef?

10 kommentarer:

 1. Vilken klockren text. Jag gillar särskilt ssss-tillägget!

  SvaraRadera
 2. Himla bra, roligt läsa. Du porträtterade mkt väl den dialog som en exremt bitter bekant till mig ger uttryck för, gällande en person som äcklar henne exakt såhär mkt. Gillar också (SSSSS) :-)

  SvaraRadera
 3. Haha, roligt och äckligt. Bra.

  SvaraRadera
 4. Nej tack - ingen sådan chef. Men gärna fler texter av dig :D!!!

  SvaraRadera
 5. Man kan se hur "jag" grimaserar äcklande när hon berättar. Kul läsning!

  SvaraRadera
 6. Ingen kul typ... Härlig beskrivning!

  SvaraRadera
 7. Jättebra text! Usch, kan se den äckliga typen framför mig - tyvärr! Hoppas stackarn hittar ett nytt jobb. Helt klart en vettig anledning att byta jobb!

  SvaraRadera
 8. Usch. Fick mej att tänka på en engelsklärare vi hade i mellanstadiet eller folkskolan hette det på den tiden- han brukade rensa tånaglarna under våra lektioner. Det var en bra beskrivning som fick mej att känna precis som huvudpersonen.

  SvaraRadera