Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 2 februari 2010

Hennes nattjobb

Ska hon? Vågar hon? Finns det någon annan lösning? Nej, det gör inte det. Alternativet? Socialen. Jag gör det bara under några veckor, för att få ihop tillräckligt med pengar. Sen lägger jag av. Vad ska jag säga till barnen? Tänk om de vaknar och hon inte är där för dem. Klarar de det? Måste komma på en bra anledning till att hon försvinner under några timmar på natten. Barn är inte dumma, de förstår. Vad ska jag ha på mig? Lårkort skinnkjol och lårhöga skinnstövlar? Har inte en aning. Klär sig till slut i svarta, tjocka blanka tights under kort svart kjol, röd urringad top och röda pumps med stilettklackar.

En obehaglig blandning av nervositet och ångest sitter i mellangärdet och spänner om midjan. Kikar försiktigt in i barnens rum. De snusar lågt. Hon ger dem varsin försiktig puss i pannan. Olusten sitter i halsen, svårt att svälja. Går iväg. Ställer sig i gathörnet hon tror ska vara den rätta hörnan. Ser sig omkring. Konkurrerar hon med någon? Någon annans paxade ställe. Nej, hon är ensam. Helt ensam, övergiven. Funderar: jag kanske skulle ha provat nätet istället? Ångrar sig. Ska jag gå hem? Ser nu en svart Mercedes komma närmre i krypfart, ser inte föraren. Hon stirrar på vindrutan. Det är för mörkt för att se. Fönsterhissen börjar surra, åker sakta ner. Hon böjer sig ner mot den mörka skuggan.

5 kommentarer:

 1. Usch då... Får mig att undra över bakgrunden till att hon faktiskt ser detta som ett alternativ, vad bakgrunden är, och vilka erfarenheter i hennes liv det är som gör att hon har ett rationaliserande som möjliggör att hon KAN få sig själv att ta ett sånt steg... Oroar mig direkt för att hon skall råka illa ut och att barnen skall vakna imorgon utan mamman för att den där mercan....
  Väcker reaktioner.

  SvaraRadera
 2. Den här texten väckte både avsky och medömkan.
  Jag funderar också på hur hon vågar lämna barnen ensamma. Tänk om det börjar brinna därhemma?

  SvaraRadera
 3. Håller med Escargo. Skulle vilja veta mera om orsaken till varför hon tar ett så drastiskt steg för att få pengar. Kan det finnas fler orsaker än pengar? Kanske är inte pengarna huvudorsaken, utan den ligger i hennes känsloliv. Och om det nu handlar mest om känslolivet, vad är det där som triggar henne att prostituera sig? Vill hon inte tigga hos socialen eller har det kanske månne sexuella undertoner? Det sistnämnda är ju mest spännande att läsa om förstås. :-)

  Som vanligt vill man läsa fortsättningen :-)
  Bra upptakt till en novell.

  SvaraRadera
 4. Jag tror mig veta att du tycker att jag är kräsen och du har nog rätt. Det här är i alla fall en jättebra text i sin egen rätt - skulle förstås funka som inledning på en novell också men den är jättebra bland annat just för att den lämnar oss med alla våra frågor. Snyggt jobbat!

  SvaraRadera
 5. Ja vad kommer att hända? Mycket tankeväckande....

  SvaraRadera