Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

fredag 18 december 2009

Om julstress

Hennes mamma dog 2004. Med modern dog även släktens jultraditioner. Det gjordes försök att hålla ihop vanor och sedvänjor, men de försvann obönhörligt. Inte alla på en gång. Nej, pö om pö tynade de bort, som stranden i Löderup i Skåne, där havet varje år fångar och tar med sig några centimeter land.

De första åren är hon ledsen, men vid närmare eftertanke inser hon att det är sin barndom hon sörjer. Känns som att den försvann bort tillsammans med mammans bortgång. Tidigare stressades det alltid veckorna före jul. Det var så mycket som skulle ordnas, inhandlas, kokas, bakas och läggas in. Nu bestämmer hon själv hur mycket eller hur lite hon vill göra.

Jaa... det är ju ljuvligt skönt, funderar hon. Ingen stress och hets längre. Bara EN julklapp att köpa, en väl utvald till min käresta. Minimera julmatslagandet till några få älsklingsrätter. Enbart de två... tillsammans. Ta en stärkande promenad, ligga i soffan och läsa med ett glas fylligt rött vin att läppja på.

10 kommentarer:

 1. En mycket klok kvinna minsann som inte lägger tid på att försöka upprätthålla en tradition som inte har sitt ursprung i hennes vilja.

  SvaraRadera
 2. Och som svar på din fråga...
  Ja lilljäntan ligger i magsjukan IGEN!
  Jag blir galen på folk som inte kan hålla sina sjuka ungar hemma och funderar allvarligt på att plocka ut dem från dagiset och stanna hemma.
  Det är bara ekonomim som stoppar det!

  SvaraRadera
 3. När våra barn vår små ingick magsjuka i våra jultraditioner. :)
  Det låter som du får en bra jul.

  SvaraRadera
 4. Haha, Pia, det var kul, att läsa om så här efteråt iaf!

  SvaraRadera
 5. Fin berättelse om vad man kan sakna i juletiden. Det är så härligt att kunna bestämma själv vad man vill ha till julen.

  Ha en underbar jul

  Cattis

  SvaraRadera
 6. Som stranden i Löderup, ja traditioner bär man med sig vare sig man vill eller inte. Svårt att ändra på om inget drastiskt händer. Bra skrivet.

  SvaraRadera
 7. Fin och mogen text om att våga bryta traditioner

  SvaraRadera
 8. Mycket fint skrivet. Jag fastnade för stranden i Löderup där havet tar lite vart år (vinter). Kanske just för att jag bara bor några km. där i från. Vandrar med hunden där fler gånger i veckan. Vad har du för relation till Lödreupstrandbad eller Backåkra?

  SvaraRadera
 9. gillar stranden och havet, och de få maträtterna goda boken, är det inte så det ska firas lite som man själv vill vila och bara njuta av att leva

  SvaraRadera
 10. Fin och eftertänksam text. Att sakna barndomen stämmer nog in på de flesta vuxna. Ett moget erkännande.

  SvaraRadera