Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 29 mars 2016

Kulturkollos utmaning om att berätta om Afrika


Jag har aldrig varit i Afrika. Har bara hört berättas om hur vackert det är i till exempel i Sydafrika och Kenya. Däremot har jag läst några böcker som har utspelat sig i Afrika. Nu senast läste jag Små solfåglar långt borta av Christie Watson. Den utspelar sig i Nigeria och läsaren får följa 12-åriga Blessing. Hon bor med sin familj i Lagos i ett behagligt och relativt välbärgat hem med bra skola, en pappa med ett fint, välbetalt arbete och de har en våning i ett snyggt område. Pappan är otrogen, förälskar sig i en annan och mamma, Blessing och hennes bror blir tvungna att flytta till mammas hemtrakter i Nigerdeltat. Där bor de tillsammans med mormor och morfar på deras enkla gård. Ett liv väntar dem under helt andra livsvillkor. Det är fattigt, farligt, smutsigt, svårare på många sätt. Helt andra traditioner. Och de får byta religion från kristendom till islam. Det är Watsons debutroman. Jag tyckte om boken. Det jag irriterar mig på är bara mig själv. Att jag har så svårt att se karaktärerna som annat än vita personer. I fantasin. Så indoktrinerad har jag blivit av alla böcker jag läst under livet. Böcker som för det mesta utspelar sig i Europa eller USA. Jag får aktivt korrigera min bild hela tiden, tvinga fram projektionen av en svart mormor och en svart Blessing.

11 kommentarer:

 1. Små solfåglar långt borta är en fin berättelse, jag gillade mycket. Visst är det så att man ofta får slåss mot sina förutfattade meningar, det händer mig nästan varje dag!

  SvaraRadera
 2. Ja, så är det. Tur att det finns fler som jag :-).

  SvaraRadera
 3. Vi har alla våra inre bilder. Samtidigt är det författarens uppgift att lotsa oss in i berättelsen. Tack för boktipset.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset. Såg att den finns som E-bok på Storytel, har lagt till den i min lista.

  SvaraRadera
 5. Jag har heller aldrig varit i Afrika, men kanske kommer vi dit någon gång :)

  SvaraRadera
 6. Tack för era kommentarer! Ja, jag hoppas också att vi kommer dit en gång.

  SvaraRadera
 7. Tack för boktipset. Den låter spännande.

  SvaraRadera
 8. Det låter som en bra bok. Kul med lite fiktiva resor :).

  SvaraRadera
 9. Tänkte efter hur jag fungerar och varför det inte gällde mig. Kanske för att jag hade en n-docka, kanske för böckerna jag läste som barn .... gillar tankar som dina varför man fungerar som man gör ...
  Sedan börjar man skapa 

  SvaraRadera
 10. Den boken känner jg inte till men den låter som nånting jag skulle gilla. Tack för tips!

  SvaraRadera