Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

fredag 3 september 2010

I total balans (skrivpuff 3 sept 2010)

- Sträck på dig!

Rösten skär i hennes kropp som eldtungor. Hon drar tillbaka axlarna, det stramar i bröstmusklerna och sticker i ländryggen. Lisa skjuter fram bröstet.

- Såja, en aning mindre svagt, men inte bra nog. Fortsätt nu så jag får se. En bas, en bas.

Återigen låter Lisa knäna peka snett utåt, sänker samtidigt kroppen sakta. Håll ryggen rak, håll ryggen rak. Upp. Hon vänder sig mot stången, svänger benet upp på barren.

- Stopp! Nu åker axlarna fram igen. Upp med hakan. Din dubbelhaka intresserar oss inte. Du är hopplös. Kroppshållningen är lika usel som din Plié. Ut på golvet nu. Jag vill se en snygg Entrechat.

Lisa vänder ryggen mot spegeln, tar några korta språng rakt ut i salen. Hoppar upp och korsar benen i en serie.

- Jaha, ja, ja, den var väl OK. Men alldeles för långa uthopp. De vet väl vad ordet balett kommer från? Ballo, alltså liten dans. Liten var ordet. Hör du mig? Och nu en Changement de pied. Avant! Kom ihåg, kroppen i balans. Kom ihåg att landa i demi-plié.

Lisa tar sats, hoppar upp och landar med bägge fötterna i femte position demi-plié. Högra foten vrider sig i nedslaget. Det exploderar i hjärnan. Smärtan skjuter rakt igenom henne. Hon står still på stället, stirrar oavvänt ner på den rosa balettskon i siden. Oförmögen att röra sig, fullständigt förstelnad.

9 kommentarer:

 1. Jag är lite tveeggad till texten. Jag blir arg på kvinnan som skäller på barnet, men förstår samtidigt varför hon gör det.

  SvaraRadera
 2. Ja du Ester började med balett.
  En sur öststat kvinna bestämd som få.
  väldigt förutsägbart vart det. En termin sen hade Ester ångest inför träningarna.
  Konstig "idrott" det där. passar nog inte oss Svenskar. Bra beskrivning av våra förutfattade meningar om balett. Som nu tydligen stämde för oss.

  SvaraRadera
 3. Aj, då!
  Slutet bådar inte gott - kanske det var lite felaktig peppning!

  Bra beskrivning på när vi pressas aningen för mycket!

  SvaraRadera
 4. Hua, låter inte alls roligt. Varken att delta i eller se på. Stackars tant som känner sig tvungen att vara så sträng mot någon annan stackare.

  SvaraRadera
 5. Bekräftar mina fördomar om balett.

  SvaraRadera
 6. Jisses. Akta dig för danstanten.

  SvaraRadera
 7. Trovärdigt och bra beskrivet, texten känns äkta och jag ser förloppet tydligt framför mig.
  Jag upplever en klar utveckling av ditt skrivande det senaste halvåret - det blir bara bättre och bättre :)

  SvaraRadera
 8. Känner igen känslan i danslektionen. Slutet gjorde ont i min fot.

  SvaraRadera
 9. Ja, mycket snygg text! Mycket bra, känns proffsig! Det enda jag ibland har svårt för är namn på personer när det är så korta texter. Jag vet inte varför (eller ens varför jag skriver det till dig nu :S, kanske för att din text är mycket välskriven) kanske namnen ger mig fel associationer och i en kort text hinner jag inte skapa mig rätt bild. Antagligen därför jag själv har svårt för att lägga in namn i mitt...
  Mycket bra iaf :D

  SvaraRadera