Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 21 september 2010

Anledningen

Vilken romantiker hon är! En löjeväckande drömmare. Häromdagen fick hon syn på att första förälskelsen från tonåren varit inne på hennes sida på Stay Friends. Omedelbart började hon fundera på honom. Kände samma fladder i magen som förr. Upplevde gunget, febrigheten, när hon dansade med honom på skoldansen, tätt intill, cheek to cheek.

Pretty woman
dancing down the street
pretty woman

Bright are the stars that shine
Dark is the sky
I know this love of mine
Will never die
And I love her


Hur hon, fast hon skälvde av iskyla, stod ute i snön och kysste honom. I köksfönstret såg hon sin mamma bekymrat skaka på huvudet. Hon tänkte på honom, trots att hon verkligen älskade sin nye man, var djupt förälskad. Älskade sin mans kraftiga lår, hans expressiva ögon, buskiga ögonbryn och häftiga temperament. Hon satt och tänkte på en man som hon inte sett på nästan fyrtio år.

Det satt en liten tomte och pickade på hennes axel, irriterande envis, tjatade om att hon borde se till att Janne och hon kunde träffas. Skulle hon fråga någon gammal klasskamrat från grundskolan, få en bra anledning: Är det inte dags att vi ordnar en klassträff nu?

Hon skrev ett meddelande till honom: Hej Janne! Det var länge sen vi sågs. Hoppas att du haft ett bra liv, hittills :-D. Du ska veta att du har en speciell plats i mitt liv. Hälsningar Lisa. Hon fick svar efter fem dagar: Hej Lisa! Ja det var länge sen. Synd att klaga, har haft det bra. Du har också en speciell plats i mitt hjärta. Hälsningar Janne.

Hon var så in i helsickes nyfiken. Hur såg han ut idag? Hon hade en tydlig bild av honom. Som tjugofemåring. Nu var han femtionio. 59! Tänk om hon blev besviken? Tänk om han såg gubbig ut, tappat kroppsformen, hade kammat några hårstrån över flinten. Hon som avskyr sådant.

Nej, vid närmare eftertanke var det nog bättre att de inte träffades. Hon ville ha kvar sina sköna bitterljuva dagdrömmar.

7 kommentarer:

 1. Ja en bra historia.
  Det är bra att ha drömmarna kvar fast det kan vara otroligt att träffas också.
  :)

  SvaraRadera
 2. Hm...nätverkande är bra, men ibland snuddar det vid att man gör dumheter alltför ofta. Det är bättre att behålla drömmarna och skippa återseendet. Tänk om alla känslor blossar upp?

  SvaraRadera
 3. Bra slut, en klok poäng i en jättefin text!

  SvaraRadera
 4. Det där pirret, funderingarna, den lilla flykten kanske från den dagliga tristessen, vardagen - bra beskrivet.

  SvaraRadera
 5. Jag gillar också din text. Fint beskrivet av hur en tanke kan slå rot och vara både till glädje och irritation ett tag.

  SvaraRadera
 6. Sköna bitterljuva dagdrömmar, ja en fin berättelse!

  SvaraRadera