Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 25 april 2017

Livet


Ta en bok. Välj en slumpmässig mening i början av boken.

"Vi fick aldrig några barn." Ur Berör mig inte berör mig av Inger Alfvén, sidan 29

Under de första tio åren i vår relation var vi överens om att inte skaffa barn. Jag var rädd för att vårt så jämställda förhållande skulle degraderas till att bli ett ojämställt. Det var väl ofrånkomligt, förresten? Det var ju faktiskt jag som födde barnet och som fick ta huvudansvaret. I alla fall i början. Det var jag som därmed missade möjligheter i karriären. Jag som, när jag kom tillbaka till jobbet, inte kunde vara säker på att min tidigare sysselsättning fanns kvar. "Rätt till likvärdigt arbete" hette det. Vad betydde det? Egentligen? Jag som missade pensionspoäng. Jag som ramlade tillbaka i lön. Jag grubblade ofta på varför samhället såg ut som det såg ut. Det var inte rimligt. Inte för någon, varken föräldrar eller barn. Till sist kom jag fram till att enda lösningen var att börja om. Helt och hållet. Att hela samhällsstrukturen ändrades i grunden. Alla måste dela på allt. Arbete, fritid och hemmet. Färre timmars förvärvsarbete per individ betydde mer tid att vara tillsammans med familjen, betydde färre timmar på dagis, betydde mindre stress, betydde färre prylar. Alltså, ett enklare och mer harmoniskt liv. För alla.
Efter femton år separerade vi. Vi fick aldrig några barn.

8 kommentarer:

 1. Intressant text. Jag har noterat att flera par som bestämt sig för att inte skaffa barn har separerat efter en relativt lång tid tillsammans. Mannen har snabbt träffat en ny kvinna och bildat familj...

  Kram och ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Väldigt bra text som beskriver hur det kan vara för en del människor.

  SvaraRadera
 3. Det eviga dilemmat. Bra. Håller för övrig precis på att läsa Finna sig av Agnes Lidbeck som tar upp samma tema.

  SvaraRadera
 4. Slutklämmen! Ingen Alfvén är en favoritförfattare sedan många år tillbaka.

  SvaraRadera
 5. Jag gillar också slutklämmen, den sätter en extra bra knorr på ett resonemang som vi nog är väldigt många som kan relatera till. Vä'ldigt bra!

  SvaraRadera
 6. Alla begåvas inte med barn *tro mig* Trots många försök från nästan första början.
  /kram <3

  SvaraRadera
 7. Tack för respons. Ja det är flera svåra frågor att ta ställning till.

  SvaraRadera