Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 3 april 2012

Rörelsen


-          Har du ett gott liv?
Jag märkte att jag skakade på huvudet. Men hur gick det till? Hade jag fått bestämma hade jag, med huvudet fortfarande helt stilla, svarat: ja det tycker jag. Även om det inte var sant.

Förnuftsmässigt vet jag att alla rörelser jag gör, följer en given mall. Nervimpulsen att vilja vrida huvudet fram och tillbaka går blixtsnabbt upp i hjärnan eller ryggmärgen. Mina muskler utför först därefter momentet. Inne i mitt huvud är jag alltid medveten om handlingen i förväg, fast det känns som om jag inte har kontroll över mina rörelser.

Jag vet att det finns något som kallas autonoma nervsystemet. Nerver som styr processer i våra kroppar utan att vi kan påverka. Det jag undrar över är den del som vi själva styr.

Är vi olika bra på det? Hade en annan person hejdat sig nanosekunden före huvudskakningen, sett till att skicka andra nervimpulser till hjärnan som hindrade momentet, rörelsen?  

Nu blev jag istället tvungen att förklara mig. Fast när jag tänker efter, var det skönt att få prata av sig. Det var ju det jag behövde. Ju.

5 kommentarer:

 1. ibland behöver man tänka lite extra gillade

  SvaraRadera
 2. Spännande med musklernas automatiska svar. Men är det alltid det sanna?

  SvaraRadera
 3. En bra reflex, som ju faktiskt kändes bra till slut. Bra skrivet!

  SvaraRadera
 4. Räddad av muskelspråket! Bra.

  SvaraRadera
 5. Vilken urhäftig knorr du fick till där, den gjorde att texten plötsligt exploderade till ett helt litet universum!

  SvaraRadera