Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

måndag 27 februari 2012

Butiken

Hon stod bakom glasdisken i sin lilla trånga butik. Helt ensam. Hon slängde en blick på den stora runda IKEA-klockan i vit plast som satt på väggen. Två. Ingen kund fast hon hade haft öppet i mer fyra timmar nu. Utanför på gatan såg hon kvinnor i mörka vinterkappor skynda förbi tillsammans med barn på cykel eller lunkandes till fots så att dammet yrde kring deras vinterkängor. Alla med hukade huvuden i den bitande kalla motvinden. Antagligen med bara en sak i huvudet: Jäkla förbannade blåsväder. Jag fryser, jag måste skynda mig så jag kommer fram. Nu!


Brunt omslagspapper täckte stora delar av det ena av butikens två höga skyltfönster. Med svart tusch hade hon skrivit med jättebokstäver:

REALISATION
OBSERVERA!
Vi rear ut hela sortimentet

Hon stirrade på bokstäverna, länge. Sen suckade hon tungt, kände hjälplösheten stiga upp genom halsen . Med en enda rörelse drog hon ner det bruna pappret från fönstret och slängde det på disken. Hon vände den tomma sidan upp och skrev med ännu större bokstäver:

OBSERVERA!
JAG REAR UT MIG SJÄLV!

8 kommentarer:

 1. Vanmakt var ordet. Bra beskrivet.

  SvaraRadera
 2. Kommer och tänka på en bekant som hade klädaffär och försökte rea ut en dyr kappa som hängt länge. Hon kunde omöjligt få den såld. Då höjde hon priset rejält och vips blev den såld. Beskriver väl den frustration som skapas av köp- och sälj-samhället. Vad är den öppna marknaden? Är allt till salu?

  SvaraRadera
 3. Känner vanmakten och frustrationen!

  SvaraRadera
 4. Tack för den underhållande inblicken i en butikinnehavares upproriska tillvaro!

  SvaraRadera