Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

måndag 18 september 2017

Svårt

Jag funderar på benämningen olaga hot. Olaga hot. Finns det lagligt hot? Jag grubblar. Svårt. Till slut kommer jag fram till att det kanske ändå gör det.

Jag letar runt på nätet och hittar förklaringen. Den som hotar någon med att polisanmäla gör precis det. Hotar lagligt. Det är nämligen inte olagligt att anmäla ett brott. Även om det sen visar sig inte vara något brott begånget.


6 kommentarer:

 1. Intressant! Undrar var gränsen går mellan lagligt och olagligt hotande... att hota ett olydigt barn med utebliven glass - var hamnar det, tro...?
  Bra!

  SvaraRadera
 2. Intressanta tankar! Ja, visst finns det lagligt hot.

  SvaraRadera
 3. Att hota att anmäla någon som begått ett brott är väl snarare en plikt men hotar man in ett utpressningssyfte blir det en annan fråga. Annars tycker jag att hot är just olaga. Men det är klart att om en förälder säger till sitt barn "Äter du inte upp maten så får du ingen glass!" så är det så klart en annan sak...

  Kram

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarer! Våra små laga familjära hot mot varandra, om utebliven glass och liknande, räknade jag inte in :-). Mer lagligt hot just i situationer som Znogge nämner t.ex. utpressning. Fast som Jag Irrbloss menar, var går gränsen? När blir laga hot, olaga hot? Kul med diskussion.

  SvaraRadera