Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 3 januari 2017

I baren


"Är du ensam?" frågade han med ögonen på drinken han höll på att göra klar.
"Mm."
Jag tyckte inte om att erkänna det, men ville inte heller ljuga. Att vara ute ensam var inget jag basunerade ut. Jag skämdes. Tyckte att det skrek om mig att jag inte hade några vänner och även för övrigt var fullständigt misslyckad.
"Jag slutar klockan tolv", sa han medan han drog med trasan över bardisken och kastade en blick på henne.
 "Aha."
Jag kollade klockan. Den var halv elva.
"Om du har lust kan vi ses här."
"Jag får se", sa jag samtidigt som jag tog tag i drinken.
Jag höjde glaset mot honom, gled jag ner från stolen och började gå mot den breda dörröppningen in till danssalen. Jag hörde musiken. Det var My sweet lord med George Harrison. Sekunden innan jag klev över tröskeln vred jag på huvudet och tittade tillbaka. Han var i full färd med att hälla öl i en stor sejdel och såg inte mig. Jag stod en stund, lutade mig mot ena långväggen och läppjade på drinken. Min blick vandrade fram och tillbaka över dansgolvet, vilade då och då några sekunder på dem som dansade. De var diffusa, som en enda främmande kropp som rörde sig fram och tillbaka. Jag undrade om någon la märke till mig. Om det syntes tydligt, strålade ut som från en sol, hur övergiven jag var. Att alla därför undvek mig. När dansen var slut och paren skingrades blev känslan en aning lättare. Tjejer och killar omgav mig i grupper och ingen såg mig lika tydligt längre. Drinken måste ha varit ovanligt stark. De tunga tankarna försvagades. Jag struntade väl i att jag bara fick betrakta hur andra virvlade runt. Att jag inte fick vara med. Jag hade ju en träff senare, om jag ville. Klockan var kvart  i tolv. Snart slutade han. Han väntade på mig när jag kom.
"Ska vi ta en bil?"
"Mm."
Han klev ut i gatan och visslade på en taxi som precis i det ögonblicket närmade sig. Vi klämde in oss i baksätet på Volvon. Jag såg mest konturerna av hans huvud och överkropp. Hans ansikte låg i skugga, men jag kände att han tittade på mig. Det slog mig att jag inte frågat vad han hette.

 

 

9 kommentarer: