Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 13 december 2016

Trevlig lucia!


Vi satt tysta i dunklet. Jag kunde skönja mina arbetskamraters konturer utspridda längs väggarna. Konferensrummet fladdrade i stearinljusens sken och i fjärran hörde jag besynnerliga ljud. Tassande steg blandat med fniss och låga röster. Så uppenbarade sig en man i dörren. Han såg ut att inte ha rakat sig på ungefär en vecka. Spretigt gråmelerat skägg letade sig långt ner på halsen. Luciakronan satt på sned på skallen. Hans stripiga hårtestar stod ut i kronans hålrum. Stearinljusen rann och jag såg att det rinnande heta när som helst skulle nå hans skalp. Håriga armar syntes under det vita nattlinnets för korta ärmar. Bakom honom skymtade jag två tomtar med röda luvor och skägg av grått garn. Under deras röda tunna strumpbyxor kunde man tydligt se hud och eftersom de var en aning för stora hängde det tomt i grenen. Det blev aldrig någon skönsång. Den lilla gruppen försökte börja ett antal gånger men de rungande skratten som mötte dem och deras eget fnitter gjorde det helt omöjligt.
"Nästa år får någon annan leka Lucia", sa årets Lucia innan han smet ut för att ta bort det stelnade stearinet ur håret.

8 kommentarer:

 1. Hahaha, jag ser det framför mig!!

  SvaraRadera
 2. Jag kan också se det framför mig!

  Önskar dig en fin Luciadag :D

  SvaraRadera
 3. Det där hade jag velat se på riktigt! Superkul!

  SvaraRadera
 4. Fick så mycket tankar när jag läste texten, så den kröp in i mig faktiskt.
  Beskriver så tydligt den allmänna stämningen när män ska "leka" klä ut sig till karaktär som vi betraktar feminint, då kniper det i magen på mig. Att det nu var lucia kanske gjorde det mildare som en lek eller kanske inte, Att det också utspelar sig i konferansrummet gjorde att det knep ännu mer. Hela scenen kan jag se framför mig i en Ruben Östlund film. Ja, utmärkt text!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att förtydliga, det kniper för att många personer inte gör det som lek, du förstår säkert hoppas jag. Allt är mina tankar efter din text som fick mig att reagera, vilket texter ska såklart.

   Radera
  2. Ja jag förstår vad du menar. Det kan bli helt fel. Tack för din respons! Intressant när läsare upplever en text så olika.

   Radera
 5. Tack för kommentarer! Har verklighetsbakgrund från en arbetsplats i mitten på 1980-talet.

  SvaraRadera