Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

torsdag 20 oktober 2016

Förspillda år


Utmaningen var att ta en bok och skriva en text baserad på en slumpmässig mening i början av boken. Jag valde Spelreglerna av Jonas Karlsson: Han förstod sitt eget sätt att se på världen och hur saker och ting kunde bli som dom blev:

Han förstod sitt eget sätt att se på världen och hur saker och ting kunde bli som dom blev. Äntligen fattade han. Det hade tagit alldeles för många år. Förspillda år. Otaliga besök hos psykologer och terapeuter som inte hade tjänat något till alls. Bara kostat en massa pengar. Han var inte dum, han hade genomskådat de flesta. Sagt vad han begrep att de ville att han skulle säga. Som tjänade deras syften. Deras speciella inriktning. Han hade så förskräckligt lätt att falla in i alla de roller som förväntades av honom. Spela upp en scen med honom själv som ensam skådespelare. En livets monolog. Så kastade sig minnet med ens över honom. Som om någon hårt knuffat till honom i ryggen så att han fick anstränga sig för att hålla balansen. Han hade spelat teater sen han var liten pojke. Sen han instinktivt förstod att han tvingades förställa sig för att överleva. Hans mamma använde honom i sitt eget drama. Det var han och mamma mot pappa.

11 kommentarer:

 1. Din text väcker också sorgsna tankar. Bra. Välskrivet.

  SvaraRadera
 2. Så proffsigt och något säger mig att många lever eller har levt precis så!

  Trevlig torsdag!

  SvaraRadera
 3. Ja, så där kan det verkligen vara - först tvunget för överleva och sedan det enda man känner till och kan. Hoppas han kan sluta och istället hitta sina egna värderingar och vilja. Mycket bra!

  SvaraRadera
 4. Så bra! Jag tänker att han anpassar sig först till mamman och sedan till psykologerna och säger det de vill höra,för att bli accepterad.

  SvaraRadera
 5. Jag måste läsa den här boken! Blev nyfiken på det här med roller och hur de kan påverka en människa. Väldigt bra :) :)

  SvaraRadera
 6. Novellen i novellsamlingen som jag tog meningen från hade jag inte läst tidigare. Gjorde det nu och blev lite överraskad över att den inte handlade alls om det som jag skrev i min text. Men en mycket bra bok med väldigt originella berättelser som jag rekommenderar varmt. Tack alla för respons!

  SvaraRadera
 7. Alltså ... det ligger mycket sanning i detta.
  Bra ordat/ kram

  SvaraRadera
 8. Trist att behöva spela teater. Bra skriver, kul grej att bara hugga en mening och sen fortsätta skriva.

  SvaraRadera
 9. Tack Pia! Hoppas du har trevligt på eventet!

  SvaraRadera