Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 25 januari 2011

Ingen hemlängtan

Jag håller med Paul Young, som sjöng:

Where ever I lay my hat
that’s my home.


En gång stack jag iväg till Nouakchott I Mauretainen.

- Är du helt från vettet?!, ropade alla. Vad vet du om det landet? Egentligen? Och får du inte hemlängtan när du sticker iväg? Är det inte farligt?

- Nej, tvärtom, så fort jag kommer hem jag längtar ut. Bort. Och än har jag inte dött.

Vad väntade mig i Mauretanien? Ett land där islam är lika med politik. Samtidigt har de fria val, är demokratiskt. Det var nog det jag var nyfiken på. Hur ser ett land ut som heter République Islamique de Mauritanie
al-Ğumhūriyyah al-Islāmiyyah al-Mūrītāniyyah? Dessutom, hassaniya, puular, soninke, wolof som är språken som talas förutom franska, var jag tvungen att få höra hur de lät.

Jag var kvar där i tre år. Levde med ett par och deras två döttrar och lille son. De bodde enkelt i ett hyddliknande hus alldeles intill Atlantens vågor. De försörjde sig på fiske. Livet var slitsamt, men varje dag fanns det mat på bordet. Vi lärde av varandras olika kulturer. De fnissade vid tanken på sjumilaskogar och kunde inte föreställa sig minusgrader i luften.

Med tiden kändes det som jag fått en ny familj. När det var dags att åka tillbaka till Sverige grät jag. Vi grät tillsammans. Det var hårt att se mina vänner klädda i slitna men färggranna kläder i rött och blått tysta se på mig när jag klev in i den svarta taxin utan rutor. Bilen gled sakta iväg. Jag vände mig om i sätet och tittade bakåt. Till sist såg jag bara fem svarta pinnsmala siluetter med armarna fortfarande höjda i en vajande vinkning.

6 kommentarer:

 1. Vilket fantastiskt äventyr, och vilket stort vemod du förmedlar!! En gång till, vad hette landet sa du...:)

  SvaraRadera
 2. Med vemodet avsåg jag sista stycket, skulle jag fått med.

  SvaraRadera
 3. Gillar, lite drömsk och vemodig.

  SvaraRadera
 4. du har en förmåga att skriva så verkligt, så att jag får funderingar om det är verklighet eller dikt, spelar ju inte nån roll för det är ju texten och det säger mig att det är en bra text.

  SvaraRadera
 5. Är det inte verklighet? Isådanafall är det ett riktigt bra textstycke som lurade mig totalt.
  Det låter vansinnigt spännande

  SvaraRadera
 6. WOW! Hoppas verkligen att det är verkligt. Vilket stordåd för döda nyfikenheten. Älskar just biten att du ville höra språken med egna öronen :)!

  SvaraRadera