Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 27 februari 2018

Veckoutmaning på Kulturkollo - Diva eller demon?

Veckoutmaning på Kulturkollo: Divor eller dämoner?
Är det divorna som lockar eller dämonerna eller möjligen båda? I konst, teater, litteratur, musik och film.

Jag var lite osäker på vad en demon egentligen innebar. På nätet hittade jag det här (ett utdrag ur inlägget):
"Demon =  En varelse som ej varit människa utan kommer från de lägre dimensionerna. Det finns teorier att demoner inte kan vistas i vår dimension utan hjälp av förslavade andar. Demonen gömmer sig i dessa andar. Demoner är experter på att manipulera. De kan klä sig i vilken roll som helst ... "
När jag läste vidare i texten och insåg att personen "Woozy" på allvar trodde att hen var förföljd av en demon blev jag chockad. Att tro att det finns demoner i annan verklighet än den vi vanliga dödliga lever i. Oj. Beskrivningen på slutet känner jag igen, "expert på att manipulera, kan iklä sig vilken roll som helst". För mig är det en beskrivning av en psykopat. Fast när jag läser och ser ordet "demon" associerar jag till skräckfilm.
Divor är enklare att föreställa sig. Tillbaka till verkligheten. Finns både manliga och kvinnliga i min värld. För mig är det någon som känner sig förmer, slänger uppmaningar och handskar omkring sig, sätter näsan i vädret och kräver speciell behandling.

Några förslag på divor och demoner i kulturen:

En bok om manliga divor:  Doften av en man av Agneta Pleijel. För mig handlar den om det manliga geniet. I sin biografi berättar Pleijel om killar som hon hade en relation med i sin ungdom. De använder härskartekniker mot henne och de ansåg att de alltid gick före. Före henne.

Utmärkta filmer om vad jag kallar demoner:
Djävulens advokat av Taylor Hackford. I rollerna bl.a. Keanu Reeves, Al Pacino och Charlize Theron
Rosemarys baby av Roman Polanski (bygger på en roman med samma namn skriven av Ira Levin) med Mia Farrow och John Cassavetes.


Adress till inlägget om demoner: https://spiritualism.ifokus.se/discussions/5011c686d4ebea6f5400173b-demon-vad-ar-det-egentligen


9 kommentarer:

 1. Vilket kul inlägg, måste kolla länken!

  SvaraRadera
 2. Bra att du reder ut begreppen! Ordet diva kommer i sin tur från ordet gudomlig, så vi rör oss från himmel till helvete :-)

  SvaraRadera
 3. Minns att jag läste Rosmary's baby två gånger på raken för jag tyckte att den var så bra. Men nu minns jag inte så mycket.
  Om jag föredrar divor eller demoner? Absolut det sistnämnda om vi pratar om fiktiva berättelser. Det mörka är alltid intressantast. I verkligheten vill jag helst slippa dem förstås :-)

  SvaraRadera
 4. Rosemary's baby minns jag var riktigt bra. Divor i manlig form finns det gott om inom den kulturella sfären.

  SvaraRadera
 5. Tack Pia, Anna, Eva och Fröken Christina!
  Föredrar också demoner i fiktiv form :-).

  SvaraRadera
 6. Intressant läsning och bra klargörande. Diva hade jag koll på och demoner hör för mig ihop med skräckfilmer. Rosemary's baby har jag både läst och sett på film. Väldigt spännande och många intressanta karaktärer.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 7. Har varken läst eller sett någon av de där.

  SvaraRadera