Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 6 februari 2018

Veckans utmaning hos Kulturkollo: Associera till de fyra elementen jord, vatten, eld och luft

 En film jag associerar med eld är Carrie. En film som jag såg första gången 1976 och blev fullständigt tagen. En fantastisk film som jag aldrig glömmer. Nu såg jag den igen för några månader sen och den håller, fast visst känns den en aning gammal. Eld och blod har viktiga roller i handlingen. Temat i filmen, mobbing, blir aldrig något vi kan lägga bakom oss och tro att vi har utrotat. Pennalism måste vi hela tiden akta oss för och jobba hårt emot. Både vuxna och barn.En bok jag associerar med vatten är Livbåten. En spännande debut av  Charlotte Rogan som handlar om en oceanångare som förliser. Året är 1914. Ett antal passagerare lyckas tränga sig ner i en livbåt, men alla får egentligen inte plats ...
Musik jag associerar med jord är Earth, Wind & Fire och till exempel låten Let's Groove. Den låten är så himla medryckande. Må vara att det är mainstream-musik men så svårt att sitta still.En tv-serie jag associerar med luft är den brittiska tv-serien Arvingarna. Den hade premiär på svensk TV 1972. En av huvudkaraktärerna, en kvinna, var chef för ett flygfraktföretag.
Kate O'Mara hette skådespelaren (hon dog 2014). En tuff kvinna, som säkert många retade sig på. Hon var ju inte tyst och undfallande utan krävde sin rätt. Inte så vanligt då. I alla fall inte i tv-serier eller filmer. 8 kommentarer:

 1. Carrie såg jag också för länge sen, och har läst boken också. Mycket bra film! (och bok)

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt varken läst eller sett Carrie. Känns som en lucka i allmänbildningen jag kanske borde täppa till.

  SvaraRadera
 3. Carrie är riktigt ruskig. Livbåten har jag inte läst än.

  SvaraRadera
 4. Arvingarna minns jag att pappa och mamma gillade. De har nog sett om serien på senare år. Carrie ja, otäck berättelse.

  SvaraRadera
 5. Carrie är fruktansvärd och fruktansvärt bra! Stephen King när han är som allra bäst och behandlar hämnd och elaka tonåringar.

  SvaraRadera
 6. Ja jag tycker också att det är en av Kings bättre historier. Hans första publicerade bok, om jag är rätt underrättad.

  SvaraRadera
 7. har inte läst Livbåten eller sett Carrie. men Arvingarna har jag ett vagt minne av. Earth, wind & fire kommer jag ihåg

  SvaraRadera
 8. Åh, Arvingarna kommer jag ihåg. Bröderna som tog över faderns åkeri. Det fanns en slem typ, Paul Merroney, som försökte ta makten över åkeriet från bröderna. Skådespelaren Colin Baker spelade sin roll så bra att tanter slog honom med paraplyerna när han var ute på stan.

  SvaraRadera