Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 7 november 2017

Kulturkollos Veckoutmaning: Porträtt av en man

Veckans utmaning handlar om män i kulturella verk. Berätta om några verk med män i huvudrollen, eller i någon annan viktig roll. Det kan vara positiva porträtt att inspireras av, eller sådana som ingen bör försöka efterlikna. Inkludera gärna ett verk som klarar Kulturkollotestet när du gör utmaningen.
 Innehåller minst två manliga karaktärer som pratar med varandra om livet, utan att skämta bort känslor eller dunka varandra i ryggen när de lite generat någon gång kramas. Ett krav är att de varken är påverkade av alkohol eller droger när detta sker. Detta ska dessutom ske i en film (eller bok) där inga kvinnliga karaktärer behöver utstå sexistiska skämt och där kvinnor slipper förminskas på något sätt. Vi kan kalla det Kulturkollotestet.

Mina förslag:

Filmen Nyckeln till frihet. Tim Robbins och Morgan Freeman blir väldigt nära vänner i fängelset. Jag kan inte påminna mig att just de två pratar sexistiskt om kvinnor. Fast det gör säkert andra män i filmen. Tror inte jag har sett en enda amerikansk film utan sexistiska skämt om kvinnor eller utan att män besöker streap tease-barer och sitter och dricker öl och stirrar. Kanske följande kan platsa:

Filmen The Kids Are Alright. En favorit. Vet inte om den klarar Kulturkollotestet, men det är i alla fall befriande få män som agerar sexistiskt, om ens någon. Eventuellt att Annette Benning eller Julianne Moore gör det däremot, mot män. Kommer inte ihåg. En annorlunda oamerikansk film om kärlek. Och Marc Ruffolo är verkligen charmig. Men inte bara han. De andra huvudrollsinnehavarna är minst lika fantastiskt bra. 


7 kommentarer:

 1. En intressant utmaning minst sagt. Manlig vänskap borde vara lika viktig som kvinnlig och jag hoppas att det är så. Att de pratar med varandra utan att skämta om kvinnor och att de pratar på nykter kaliber.

  Ha en fortsatt bra tisdag!

  SvaraRadera
 2. Tyckte verkligen om Nyckeln till frihet, men har ännu inte sett The Kids are all right trots att jag tänkt göra det sedan den var ny. Visst är det märkligt att det finns så få filmer om män som "bara" handlar om vänskap. Att en man och en kvinna bli vänner är vanligare, men då slutar det ofta med kärlek.

  SvaraRadera
 3. Ja, Znogge och Linda, konstigt är det att manlig vänskap är det dåligt med på film och i böcker. Iaf vad jag kallar riktig vänskap, där man slipper bära på en tung fasad som t.ex. vara tuff och macho.

  SvaraRadera
 4. Ett hett ämne just nu. Fanns det inte en bra scen i filmen Heat också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag vet vilken du menar Pia! Den där båda två förstår att i ett annat sammanhang hade de kunnat bli nära vänner. Sorgligt.

   Radera
 5. Svar
  1. Ja det kan det vara, precis som kvinnlig vänskap är fin.

   Radera