Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

fredag 10 november 2017

Sysselsatt

Bilden kommer från https://www.flickr.com/photos/perspektivetmuseum/31616996952/


Helt omöjligt var det för mamma att inte vara sysselsatt. Var hon inte upptagen med att förbereda måltider eller göra rent efter måltider, städa huset, handla matvaror eller tvätta, satt hon i soffan och stickade. Då och då kastade hon en hastig blick på teven där Olle Björklund med mjuk och förtroendeingivande röst  levererade nyheter. Jag förstod inte det då, men det var förstås hennes sätt att koppla av.  Ett tillfälle till meditation. När jag blev äldre och insåg att hennes anställning i privat familjeregi var ett nästan dygnet runt-jobb, började jag hjälpa till. Hon krävde aldrig assistans av mig eller någon annan. Det tog lång tid innan jag riktigt fattade, eftersom det funkade så i vårt hem.Det var det normala för mig. Jag såg tacksamhet i hennes ögon när jag den kvällen frågade om jag skulle fixa kaffe. Pappa som satt i gungstolen och även han kollade Aktuellt, fast han gjorde inget annat samtidigt, sa:

"Så bra. Du som är så lätt på foten ordnar det lätt."


6 kommentarer:

 1. Bra skildring av hur det varit för kvinnan och tyvärr fortfarande är - har det dessutom blivit mer sedan vi också förväntas yrkesarbeta...? Inte konstigt att det är främst kvinnor som blir utmattade...

  SvaraRadera
 2. Vilken bra skildring av en tillvaro som varit och kanske fortfarande är kvinnornas. Min mamma var hemmafru ganska så länge men hon hade helt andra intressen och fokuserade mer på samvaro och aktiviteter med mig och min syster. Städning och bakning intresserade inte henne alls men hon stickade gärna och mycket.

  God fredag!

  SvaraRadera
 3. Det var gamla tider det. På den tiden visste många män inte ens var kylskåpet stod...haha

  SvaraRadera
 4. Bra tidsbild. Typisk replik....

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet! En text att känna igen sig i.

  SvaraRadera