Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 1 november 2016

Kulturkollos veckoutmaning - rädslor


Att hantera sina rädslor. Så här kommer min berättelse:
Jag har kommit in i en påfrestande del av mitt liv. Jag är rädd för att bli allvarligt sjuk. Jag går omkring i skräck för att jag ska få eller redan har för högt blodtryck. Eller att jag ska få hjärtinfarkt. Eller att jag har en osteoporos, som gör att jag kommer att bryta ett ben när som helst. Sådana där tankar som ofta förlöjligas i sketcher eller som beskrivs i ironiska ordalag. Det är förstås för att det är mänskligt. Det inser jag. Jag är inte ensam, vi är många som går omkring och är rädda för att drabbas. Men det hjälper inte mig. Det här grubblandet är nytt för mig. Tidigare har jag aldrig tänkt tanken annat än att jag var frisk som en nötkärna.
Nu är jag gått med i ett hälsoprojekt som genomförs av Sveriges alla universitetssjukhus. Femtusen personer, mellan femtio och sextiofem år, får genomgå genomfattande och grundliga undersökningar för att konstatera hur hög risken är att drabbas och vad som behöver göras inför framtiden för att förbättra folkhälsan. Jag hoppas verkligen att resultaten för mig kommer att vara bra och att jag lugnar ner mig. Att det konstateras att jag är pigg och nyter. Den som lever får se...

10 kommentarer:

 1. Hoppas verkligen att du är pigg och nyter.

  SvaraRadera
 2. Ja det är helt klart jobbigt och varför grubblar man egentligen.

  SvaraRadera
 3. Man kommer nog in i perioder då man grubblar på olika saker. Hoppas i alla fall att hälsoundersökningarna hjälper mot grubblerierna.

  SvaraRadera
 4. Tack för era kommentarer! Idag blir det ultraljud och röntgen...

  SvaraRadera
 5. Jag anmälde mig till denna undersökning för de som fyllde jämna år. Nytt för mitt födelseår var att det skulle numera gälla de som fyllde 60-år. Jag fyller sent på året men blev kallad tidigt 2015. Det var där mitt höga blodtryck upptäcktes. Skulle kolla det efter en halvt år eller 1 år men ... Har inte bilen hemma på dagtid så ... Hade bestämt att jag skulle boka en tid hos Hälsocentralen men i samma veva så såg optikerna att jag hade högt blodtryck. Nu har jag fått medicin och redan nu känns det mycket bättre.
  Skriver du verkligen från ditt hjärta? Har inte upplevt dig som att du går och grubblar så här mycket på framtida sjukdomar.
  Bra att du skriver om sådan här saker för jag tror att många tänker som du har skrivit.
  Lycka till med dina undersökningar!
  Berätta hur det gick/ kram <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att du mår bättre!

   Ja jag skriver från mitt hjärta även om jag överdriver lite :-). Går inte omkring och grubblar hela dagarna, men tänker ofta på min hälsa.

   Bägge mina syskon har ätit medicin för högt blodtryck i många år nu (och min syster drabbades av diabetes för några år sen) och jag vet att jag därför kan vara i farozonen. Har klarat mig än så länge. Jag vet ju också att högt blodtryck kan medföra hjärtinfarkt.

   Ska meddela hur resultatet blir, när jag får det. Tack för din omtanke! Kram

   Radera
 6. Bra att kunna kolla sig om man vill, tror att du är ganska frisk!!!

  SvaraRadera
 7. Tack för det, Pia! Resultaten hittills pekar på det, som tur är :-)!

  SvaraRadera
 8. Tror det är en väldigt vanlig känsla och oro som du långtifrån är ensam om. Inte helt ologisk för tyvärr brukar åkommorna komma med åren. Men en bra grundfysik är inte det sämsta! Hoppas att du kan känna dig lugnad snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack znogge! Det är nog därför tankarna kommer, för att jag har kommit upp en bit i åren. Det blir viktigare och viktigare att hålla sig i form. Inte av samma anledning som förr när "man" var mest av allt fåfäng.

   Radera