Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

onsdag 31 augusti 2011

Han tog språnget

Äntligen. Han betraktade sina händer. Så många år hade för snabbt runnit bort, strilat mellan hans fingrar. Schemalagda rutiner. Upp klockan halv sju varje morgon. Han vaknade aldrig före väckarklockan. Även om han på senare år bytt ut klockans skrällande mot mobilens varsamma spröda klocksignal, kändes det som hela kroppen genomfors av ilande elstötar. Väl inne i duschens heta vattenstrålar, han avskydde kalla duschar, började hans muskler, nerver och ligament så sakteliga att mjukas upp och hjärnan verkade hitta mer observerande banor. Det var som om han under natten sjönk ner i en djup depression som han varje morgon mödosamt måste ta sig igenom. På kvällen i säng före tio på kvällen för att orka.

Alltihop var en ren och skär tillfällighet. Precis när han slukat sista tuggan fullkornspasta med inhandlad färdig tomatpesto på burk, som han åt sittandes framför TV:n, kom inslaget. Vilken kanal eller program det var kunde han inte påminna sig, men det var oväsentligt. Ett långt reportage om en kvinna som arbetade med akvarellmålning. Ett ljus tändes inom honom. Kunde inte vänta, han tog ett språng upp ur soffan, startade PC:n, väntade otåligt. Varför tog det så lång tid för datorn att komma upp i varv? Han googlade. Det fanns kurser på Sannaskolan, bara runt hörnet från hans hyreslägenhet på hörnet Godhemsgatan/Slottsskogsgatan i Majorna.

Han gjorde aldrig skisser först. Planen för hur han skulle måla fanns alltid inom honom. Att hålla den i handen, den kraftiga penseln med hår från röd mård, var hänförande. Det vita pappret, fortfarande oskyldigt rent, låg på bordet. Han doppade penseln i blå/grön vattenfärg, drog med penseln över pappret och betraktade hur det absorberade färgen. Först ljusa kulörer sen allt mörkare toner. Ibland satt han uppe hela natten, glömde bort tiden. Glömde att han borde vara trött. På morgnarna väcktes han fortfarande av mobilens klagan, men trots dåsigheten gjorde hans längtan till kvällens hantverk att steget upp ur sängen var helt annorlunda. Lättare.

10 kommentarer:

 1. Hoppfull och inspirerande läsning.

  SvaraRadera
 2. Underbar text som är mycket målande och detaljrik vilket tar mig till platsen.

  SvaraRadera
 3. Verkligen målande och detaljrik. Jag är där! :)

  SvaraRadera
 4. precis hoppfull text. Hobbies drar verkligen upp en... så är det bra förmedlat.

  SvaraRadera
 5. Ang kommentar hos mig:

  Texten handlar om "min" sjö i Västergötland och min hund. Jag har ändrat lite på de geografiska namnen bara.

  SvaraRadera
 6. Härligt med texter som inrymmer ivsglädje!

  SvaraRadera
 7. Vilken underbar blogg. Jag njuter av dina ord. Jag hamnade här för att jag sökte på "tarzanbadbyxor" jag höll nämligen på med ett inlägg om sökorden man kan se på statistiken. Jag kommer tillbaka. Vilken tillfällighet detta var. Tycker om bloggar som har substans, humor och värme. Jag hundbloggar om livet i största allmänhet. Titta gärna in.
  Ulf

  SvaraRadera
 8. Underbar, väcker mej lite ur min dvala.

  SvaraRadera