Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

onsdag 19 maj 2010

Linjal

De går i gåsmarsch, som på en utlagd lång linjal. Eller snarare en tumstock, eftersom den är ledad och kan svängas. Stigen är så smal att det inte finns något val än att gå en och en. Ingen vill självmant, som en drucken, snubbla och snava över stock och sten. Om någon, häpnadsväckande nog, skulle ta ett steg ut i de buskiga trädtäta snåren, skulle denne eller denna bli tvungen att hålla ögonen både neråt och framåt för att inte ramla över en uppstickande grov tallrot eller går rakt in i rivande hårda barr på en ogenomtränglig gran.

- Här är det!

Det är signalen som gör att alla stannar upp i steget, samtidigt. Skulle säkert ha framkallat ett akut skrattbehov hos den som eventuellt betraktade raden av människor. De ser sig omkring.

- Ja! Här är ju fullt! ropar alla med en mun.

I samma sekund slänger de sig ner på marken och börjar plocka. För hand, inget fusk med hjälpmedel som bärplockare. Nej, här plockas bären bär för bär och rensas i samma veva från mossa, gamla löv och barr. Det tar en timme, sen har hela gruppen varsin stor korg till randen full med blåbär. Händer och naglar går i mörkt lilablått. Några skrattar, grinar med färgade tänder och räcker ut tungan som lyser blått.

- Nu tar vi en fika, eller vad säger ni?

- Jaa!

De samlas kring några stora stenar som kan få bli bord och stolar. Det är nu det händer. Inget kaffe hinner slinka ner i strupar, inga mackor når fram till munnar.

- Jjjjjaaaeeee!!

Ett öronbedövande surr ljuder, luften är mörk av jordgetingar. En del som inte hunnit riktigt ända fram till picknickplatsen och fortfarande har sina bärkorgar i händerna, kan inte hålla tillbaka utan börjar veva vilt med armarna. Bären flyger genom luften. Färden hemåt är stum eller i alla fall ordknapp. Några bär på korgar fulla med bär. De flesta ser dock botten på sina korgar med uppsvällda stuckna ögonbryn, har röda bulor i ansiktet, på halsen och på händerna. Det surrar i deras huvuden som om getingarna funnit en väg in i deras hjärnor.

12 kommentarer:

 1. Bra! Men "stum OCH ordknapp"?

  SvaraRadera
 2. Två första meningarna - topptopp :-)
  Tyckte om hela texten men blev dock förvånad vid övergången med jordgetingarna - MEN jag gillade som sagt det hela.
  Kunde det komma ngn förvarning/uppbyggnad för jordgetingövergången kanske (plantering...)?

  SvaraRadera
 3. Lite konstig men intressant tyckte jag den var. Ville veta vilka dom var. Kändes som om dom var tvingad. Sen skulle dom fika. bra.

  Ja min igår skulle spegla dom korta avslutande samtal vi har med våra barn. Hörde att vi pratade i snitt 3 min per dag med barnen.

  SvaraRadera
 4. Gillar surret som tar sej in i hjärnorna. och bilden i början med gåsmarschen.

  SvaraRadera
 5. Hoppet förvirrar först men fungerar absolut. Gör att det blir en annorlunda berättelse :)

  SvaraRadera
 6. Oförväntat slut!
  Det gjorde berättelsen.

  Men:
  "Några bär på korgar fulla med bär."
  Är det jag som är trög?

  Jaaaa, nu fattar jag! Bär som i bära och inte som i blåbär...=)

  SvaraRadera
 7. Bra, ser och känner surret.

  SvaraRadera
 8. Jordgetingar är inte att leka med. Vad är det för gäng som traskar där i en lång rad???
  Målande beskrivning!

  SvaraRadera
 9. Jättebra, stackars stackars dom!

  SvaraRadera