Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

fredag 2 juni 2017

Marginalen


Tänker på dem som befinner sig på marginalen. Om det hade varit muntliga studentprov idag. Hur många hade klarat sig? Jag är säker på att jag själv hade fått smyga ut bakvägen. Är det en rest från det gamla Sossesverige, den där idén att ingen ska kuggas? Alla ska vara med. Alla ska känna sig lyckosamma, inkluderade i de vällyckades skara. Blir resultatet inte då att man bara skjuter upp misslyckandet? Smyger stoftet av floppen under mattan. Eller ger förställningen alla oss förvirrade en ny chans?

13 kommentarer:

 1. Intressanta tankar Ethel! Idag får studenterna fira även om de inte klarat gymnasieskolan, men det är klart att det är tungt för dem att veta att de måste läsa vidare på Komvux för att bli klara med skolan.

  SvaraRadera
 2. Det är onekligen en intressant tanke! Men jag tycker ändå att det är bra att ingen skamset får smita ut bakvägen. Lite väl hårt... I dag är det verkligen tvärtom för det är skolans sak att se till att alla elever får ett godkänt betyg. Även om eleven i sig inte gör ett dyft så ska vi ändå lyckas med det. Ingen lätt ekvation kan jag säga...

  Kram och trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du säger om att det blir skolans sak att se till att eleverna blir godkända, låter ju jättekonstigt. Förstår att det inte går ihop.

   Radera
 3. Betygen finns ju kvar och högskoleprovet och begränsat antal platser på attraktiva utbildningar och svårigheter att få jobb...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo och så var det redan när jag gick ut gymnasiet att det var svårt att komma vidare om betygen inte räckte. Fast jobb kunde man alltid få, även "enkla".

   Radera
 4. Intressanta tankar! Verkligen. På min tid hade vi även muntliga förhör inför Studentexamen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Min generation var det andra utan "förhör". Gick ut 1970.

   Radera
 5. Ett nederlag är lika bra att ta på en gång, sen får man bryta ihop och gå vidare!

  SvaraRadera
 6. Så bra! Ja man kan fundera verkligen vad som betyder mest. Man blir ju också starkare av motgångar och tror det är bättre att veta sanningen även om det svider ett tag.

  SvaraRadera
 7. muntligt fixar jag inte, gammal lärarskräck, på universisitetet fick jag försöka nio gånger!!

  SvaraRadera