Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 1 december 2015

En tisdagsutmaning om Berlin - Kulturkollo

Jag har tyvärr aldrig varit i Berlin. Skulle vilja åka dit, bland annat eftersom så mycket dramatiskt historiskt sett har utspelat sig där. Jag vill se alla de där platserna någon gång i mitt liv. Så jag nämner några böcker som jag har läst:

Den bok om Berlin som berört mig mest är En kvinna i Berlin. En anonym kvinnas dagboksanteckningar från våren 1945 då andra världskriget led mot sitt slut och ryssarna intog Berlin. Otäck och gav mig insikter. Riktigt bra!

Sen gillade jag Hans Falladas bok Ensam i Berlin. Också om andra världskriget, men så helt annorlunda. Också mycket bra!

En "modern" bok om Berlin som jag läste för inte så länge sen är Ögonblicket av Douglas Kennedy. Handlar om Berlin under kalla kriget. Kvinnoödet i berättelsen tog hårt på mig. Jag hade en del invändningar om för mycket romantik i vissa delar, men vilket öde. Jag tänker på henne ofta.

11 kommentarer:

 1. Hoppas du får komma till Berlin någon gång och se de där platserna! Tack för boktipsen.

  SvaraRadera
 2. Jag var i Berlin precis när muren fallit. Vad jag minns fanns det ett fattigt Berlin och ett rikt. Stora skillnader, minns inte så mycket!

  SvaraRadera
 3. Oj, jag har ju Ögonblicket, hade ingen aning om att den utspelar sig i Berlin. Bra att veta om det till slut blir en resa dit :)

  SvaraRadera
 4. Visst springer du också, Ethel? Då kan jag tipsa om tjejmilen i Berlin (man kan springa 5 km också) som går i maj. Starten är vid Brandenburger Tor och sedan springer man i Tiergarten. Jag gjorde det för två år sedan. Det var första gången i Berlin och min man och jag var där i bara två dagar men det var underbart på alla sätt. Att se allt, att springa med tusentals tyska kvinnor och få en öl i mål :-)
  Jag har läst Ögonblicket som jag tyckte var väldigt bra (fast något skavde, minns nu inte vad.) En annan fantastisk bok är Jessica Kolterjahns bok om Karin Boye: "Den bästa dagen är en dag av törst."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset Eva! Låter väldigt lockande att springa tjejmilen i Berlin! I maj. Kanske blir så...

   Och tipset om Koltherhans bok. Den vill jag läsa.

   Radera
  2. Hoppas du hamnar där någon gång. Vissa drömmar behöver slå in. Du nämnde inte Håkan Nessers sista bok. Det gjorde du rätt i. :) "Elva dagar i Berlin" gjorde mig mycket besviken på en av mina favoritförfattare. Kram Bosse

   Radera
  3. Aha jag har inte läst den. Då gör jag inte det heller. Tack för kommentaren! Kram från Ethel

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera