Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 12 maj 2015

Kulturkollos tisdagsutmaning om normer1. Berätta om någon som vågat eller vågar bryta normer och gränser och som är en förebild för dig. Det kan vara en känd person, eller någon du känner, en verklig person eller en fiktiv karaktär. Det viktigaste är att det är en person som inspirerat dig på något sätt.

2. Berätta om en film eller bok som skulle kunna få titeln ”bortom normen”. Förklara gärna vad det är som gör boken eller filmen så bra.


1. Lena Andersson är en förebild för mig (trots att jag är äldre än henne). Hon vågar säga att hon inte vill ha barn, att hon har valt bort barn. För det andra låter hon sig inte påverkas av hur kvinnor ”ska” se ut som exponeras i olika media. Utan att egentligen veta tror jag att hon medvetet låter bli att mejka sig, kammar håret rakt ner och klär sig aldrig utmanande, är som hon är utan artificiell försköning. Sammanfattningsvis; jag tycker att hon rör sig utanför normen och mallen för hur en kvinna måste vara och bete sig.


2. Annabel av Kathleen Winter, en bok som jag kanske har nämnt här i något sammanhang förut, men måste tipsa om den igen. Den handlar om en liten by i norra Kanada i slutet på 1960-talet. Ett barn föds som är annorlunda, babyn har nämligen två könsorgan. Både en flickas och en pojkes. Det är inte lätt i det lilla samhällets strängt uppdelade könsnormer. Fint poetiskt skriven, samtidigt verklighetstrogen och tragisk. Glömmer den aldrig.

14 kommentarer:

 1. Ja, Lena Andersson är en förebild på många sätt. Inte minst för hennes tydliga försvar av yttrandefriheten.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset om en bok som verkar riktigt intressant! Och håller med om att Lena Andersson visar på viktiga saker, däremot är jag inte helt förtjust i hennes böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst och dessutom var det författarens debut!

   Radera
 3. Vilken spännande bok! Den måste jag kolla upp!

  SvaraRadera
 4. Så bra du sammanfattar Lena Andersson. Jag hade inte kommit på henne själv tror jag men hon passar verkligen som förebild.
  Fast hittills har jag bara läst hennes första, den som utspelar sig i Tensta, väldigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det!

   Har bara läste Egenmäktigt förfarande och tyckte att den var bra men skriven med ett litet för torrt akademiskt språk för att tillfredsställa mig ;-).

   Radera
 5. Bra beskrivning av Lena Andersson! Jag har egenmäktigt förfarande hemma, men jag har inte läst den.

  SvaraRadera
 6. OK, då har jag varit en normbrytare i hela mitt liv. Känns ju bra :)

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset om Annabel! :-) Den måste jag läsa. Det är ovanligt med böcker om personer som är intersex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt speciellt skriven och fantastisk för en debutant, tyckte jag.

   Radera