Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

fredag 8 maj 2015

De hade flyttat


fortsättning på gårdagens (7 maj) text:
 
Det var mörkt. Hon såg siluetten av sin syster alldeles intill sig. I samma stund kände hon tassar som sprang över hennes fot. Vassa klor rakt igenom strumpan. Klorna fastnade. Hon flämtade till. Utan att tänka, böjde hon sig och slog med handen i luften ovanför skon och träffade något mjukt. Det mjuka pep.
”Vad är det?”, fräste Anna. ”Vad håller du på med?”
”Men det var ju något som sprang över min fot”, sa Elin.
”Äsch det var väl bara en mus”, hörde hon Anna säga. ”Här måste finnas en lampa.”
Svagt såg hon konturen av Annas arm. Hur hon svepte med ena handen över väggen.
”Här.”
Ljus blänkte till ett par gånger, stabiliserade sig. Nu såg hon sin syster tydligt i skenet av en naken glödlampa som hängde ner en bit ifrån taket. I lampans vassa sken såg Anna konstig ut, med stora skuggor över ansiktet. Det knarrade i det dammiga trägolvet när Elin tog ett steg. Hon såg sig omkring. Tre stängda dörrar på var sida. Sex rum som ingen bodde i. Alla hade flyttat.
”Farmor väntar på oss där”, sa Anna och pekade på en stängd dörr.
”Väntar på oss?”
Anna hade redan gått fram och öppnat dörren. De klev in i rummet. Anna först. Ett smalt stråk av solljus från ett litet vindsfönster genomkorsade rummet. I skimret kunde hon se en massa dammkorn i alla regnbågens färger som svävade runt i luften. En smal säng med ett vitt virkat överkast stod längs ena väggen. Ovanför huvudänden satt en inramad tavla. Det var Jesus i axellångt rödlätt hår, skägg och en stråle av ljus runt hela kroppen. Hon förstod att det var Jesus eftersom han hade en krans från en törnrosbuske runt huvudet. Elin vände blicken mot andra sidan rummet. En kvinna satt i en gungstol. Hon gungade långsamt fram och tillbaka, fram och tillbaka. Hennes hår var långt och svart. Hon log mot Elin och sträckte ut handen. Elin tog ett steg närmare och höll fram sin hand. Deras fingrar möttes. Det var farmor. Det visste Elin.

 

5 kommentarer: