Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

måndag 12 september 2011

Hon gick över gränsen (forts på texten om Rosalind Franklin)


Året var 1962.
Det kom så lägligt, precis som om de på något oförklarligt sätt hade haft med saken att göra. Crick, Wilkins och Watson var visserligen pragmatiska från späd ålder, alla tre, men sådan inverkan var inte möjlig. Det förstod de. De var ju sanna vetenskapsmän och därför kloka och förnuftiga individer.

Hemligheten skulle nu näppeligen upptäckas. Wilkins hade stulit hennes exklusiva foto som låg i en låst låda på hennes laboratorium. Hon hade fångat ett DNA på bild. Det var inte svårt att få upp skrivbordslådans skrangliga lås, nappa tag i det och gömma det i innerfickan på kavajen. Städerskan hade sett honom när han gick ut från rummet, men att han befann sig där var inget underligt för henne. Och vad skulle hon förresten säga? Och till vem?

Nobelpriset i medicin skulle snart bokstavligen ligga i deras händer. Nobelpriset för upptäckten av DNA. Enligt reglerna kunde högst tre personer dela på priset. Nu löste Rosalind Franklin dilemmat själv. Hon hade gått över till andra sidan, dött i cancer några år tidigare och kunde inte längre blotta dem. Och bestämmelserna sa dessutom att en död person inte kunde få priset.

Överenskommelsen att aldrig nämna Rosalind Franklins betydelse i sammanhanget var ett tyst avtal. Pakten fanns där likväl, i tryggt förvar, hos Crick, Wilkins och Watson.

7 kommentarer:

 1. Spännande och tråkigt för Rosalind så klart. Detta hade jag inte en aning om. Antar att det är sant... Tack..

  SvaraRadera
 2. Tragiskt, såväl med männens stolthet och oginhet som hennes död. Sant?

  SvaraRadera
 3. Inte konstigt att vi aldrig hört talas om henne om det nu är sant förstås men det antar jag.

  SvaraRadera
 4. Tack för att du lyfter fram detta!

  SvaraRadera
 5. Så sent som 1962 dessutom, upprörande.

  SvaraRadera
 6. Intressant att få ta del av.

  SvaraRadera
 7. Mycket spännande och intressant (och upprörande)!
  Fint skrivet!

  SvaraRadera