Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

tisdag 27 juli 2010

Att sanera

Här är er nyckel till rummet. Tror ni att ni kommer att komma hem efter klockan tolv på kvällarna? I så fall behöver ni ytterligare en nyckel. Nämligen den här. Till nattdörren där i hörnet. Och kanske ni vill kunna komma ner till stranden som ligger nedanför hotellet? Ta ett morgondopp. Eller kvällsdopp? I så fall behöver ni en särskild nyckel till grinden nere i trädgården. Vill ni ha bilparkering i garaget? Jaha, då måste ni ha nyckel även dit. Kylklampar? Vill ni ha kylklampar nedfrusna för kylväskan? Aha, då behöver ni en nyckel till vår tvättstuga. Frysen finns där, förstår ni. Men dit kan ni inte få en egen nyckel. Ni får komma till receptionen och låna den varje gång.

Kom med här så ska jag visa er hur ni öppnar och stänger alla dörrar. Det är en speciell teknik förstår ni. Stick in nyckeln. Ser ni? Vrid nyckeln åt höger samtidigt som ni trycker ner handtaget. Ser ni? Öppna sen dörren medan ni håller i handtag och nyckel, kliv in, vrid nyckeln åt vänster, tryck ner handtaget och stäng. Så här. Förstår ni?

En tanke flög genom min, i och för sig överhettade svettiga, skalle (Det var trettiosex grader varmt. Jag fick oupphörligen dra med pekfingret under näsan för att få bort svett och kände hur det rann i hårbotten): Ja jag har faktiskt öppnat låsta dörrar förut och vore det inte bra att sanera i nyckelskåpet? Investera i nya lås.Jag sa inget. Fick inte ihop tillräckligt med användbara franska meningar innan tillfället var förbi.

8 kommentarer:

 1. Haha, förstår frustrationen...bra skrivet!

  SvaraRadera
 2. Ha, ha...jag var med om något liknande på ett vandrarhem på Öland.

  SvaraRadera
 3. Att sanera kan locka fram många varierande historier varav din var speciell.

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Mycket välskrivet, trovärdig "monolog", bra avslut.
  "Kom med här så ska jag visa er hur ni öppnar och stänger alla dörrar. Det är en speciell teknik förstår ni. Stick in nyckeln. Ser ni?" Ser framför mig en omständlig pensionär som lägger ned hela sin själ i sin roll och tar den på djupaste allvar och dessutom med stor stolthet. Bra.
  (Får se om jag får till ngt skrivet idag, för lite sömn i huvvet.)

  SvaraRadera
 5. Ler igenkännande är hos min Mamma och Pappa och hälsar på. Allt ska låsas och öppnas hit och dit.

  Bra och trovärdig

  SvaraRadera
 6. Välkommen hem! Lika roligt som vanligt att läsa dina texter!

  SvaraRadera
 7. Ha, ha, nästan så man längtar efter en hasp....

  SvaraRadera