Min novell

Min novell
Novell utgiven på HOI förlag

torsdag 2 juni 2016

Examen

Ytterligare en scen från mitt pågående manus:


Leif var ett par år äldre än jag och gick ut gymnasiet före mig. Vi sade inte ta studenten. Det var helt ute. Gamla unkna traditioner, tyckte vi, som mådde bäst av att jättefort dunsta bort. Det var ju faktiskt ingen studentexamen vi tog. Ingen kuggades och det var inga muntliga prov. Inte en kotte behövde smita ut bakvägen. Bara några få bakåtsträvande killar och tjejer köpte studentmössor. Dem tittade vi andra snett på. Fast festade gjorde vi. Mycket. Jag kom mycket väl ihåg hur berusad jag blev den första kvällen. Vi hade hyrt en lokal på Baldakinen i Västerås. Åkte abonnerad buss dit. Några killar hade pluntor i byxfickan, som de hukande tog en klunk ur med jämna mellanrum. Med ett frågande uttryck i ögonen och en nick neråt knät tittade Mats på mig, men jag vågade inte. Tur var det. Det jag drack sen på krogen räckte. Jag blev full helt enkelt och spydde hela morgonen därpå. Så här efteråt skämdes jag. Mina axlar riste till vid minnet. Jag tänkte på vår fina granne, fru Kullander, som kom och ringde på och ville gratulera mig till min examen med en enorm bukett blekrosa rosor. Mamma fick rusa upp till mitt rum och väcka mig. Jag låg och sov fast klockan var över lunchtid. Med uppspärrade trötta ögon och ett stelt leende på läpparna tackade jag henne och hoppades att hon skulle gå snart.

10 kommentarer:

 1. Finns nog en och annan som känner igen sig i den här berättelsen tror jag. Ja, nu är det studenttider igen, redan ... Ha det så gott!

  SvaraRadera
 2. Det tror jag också Maria. Ha det så bra du också! Tack för kommentar.

  SvaraRadera
 3. Jag instämmer helt med att man inte ska kalla det för att ta studenten! Det är ingen studentexamen; man går ut gymnasiet helt enkelt. Tror många kan känna igen sig i din text.

  SvaraRadera
 4. Jag är ett par år äldre - tog studentexamen på reallinjen och med muntliga förhör - drack inte en droppe sprit - njöt hela dagen (efter förhören) - njöt hela veckan tillsammans med kompisarna :)
  Bra skrivet!
  Gamla finner nya 

  SvaraRadera
 5. Kul Birgitta att läsa om din upplevelse! Och tack Piedra och Birgitta för respons!

  SvaraRadera
 6. Ja, dom tiderna kommer nu, tyvärr...

  SvaraRadera
 7. Vemod. Igenkänning. Nostalgi.

  SvaraRadera
 8. Bra! Misstänker att många lägger fokus på att festa i samband med studenten, oavsett inramning.

  SvaraRadera
 9. Jag har aldrig festat på det där sättet, men firat ordentligt har jag gjort. När jag tog sjuksköterskeexamen var jag så trött första morgonen på jobbet att jag somnade mitt under pågående rond.

  SvaraRadera
 10. Tack Pia, Kalle Byx, Grå papegoja och kraka! Haha, kraka, det måste vara ett roligt minne även om det inte var roligt där och då.

  SvaraRadera