Min novell

Min novell
Ny novell utgiven på HOI förlag

torsdag 10 februari 2011

Hon tog ett beslut

Jag klev upp på cykeln. Ut på Godhemsgatan. Drog in den svala pärlande vårluften djupt ner i lungorna. Friskt. Vid en husknut hade någon planterat påskliljor i en tät grupp. Svängde höger in på Kungsladugårdsgatan. Upp på den breda trottoaren.

En bit längre fram kom en kvinna gående emot mig med en stor strykbräda i famnen. Lite lustigt och ovanligt, hann jag tänka, att promenera gatan fram med en strykbräda i händerna. En millisekund senare såg jag den minimala förändringen i kvinnans ansiktsuttryck. Knappt märkbart. Bara ett pyttelitet ryck i ena kinden. Hon tog ett beslut. Förvandlades från blankt neutral till en tiger på jakt. En tiger som precis fått syn på sitt byte.

Kvinnan ändrade strykbrädans position. Hon vände den mot mig, förvandlades till en riddare i full rustning med strykbrädan som lans, anfallsvapen. Eller var det en sköld, ett skydd mot anfall? Mitt anfall?

För att undvika en frontalkollision ändrade jag riktning en aning. Men kvinnan flyttade med. Fortsatte komma rakt emot mig. Nu kände jag en vass nål som stack mig rakt in i ett hörn av hjärnan, jag blev med ens rasande. Vad gör människan?! Jag ropade rakt ut:

- Vad i helvete gör du? Är du helt dum i huv’et eller?

8 kommentarer:

 1. Vågar man sätta sin fot i Göteborg efter det här?

  SvaraRadera
 2. haha håller med Pia.
  farligt

  SvaraRadera
 3. Ljuvlig text. Stor anledning varför jag följer dig. Humoristisk. Skrattade när jag läste den. Vad hade tanten i huvudet undrade jag?
  Tack för grattiset :)

  SvaraRadera
 4. Jättebra skrivet, jag både förfasade mig och log när jag läste texten.

  SvaraRadera
 5. Kul text. Måste varit en kraftig nål som gick ända in i hjärnan! ;)

  SvaraRadera
 6. Filmiskt. Härligt absurt. Hade gärna velat veta vad tanten svarade.

  SvaraRadera
 7. En dröm, låter det som. En kraftigt obehaglig sådan. Bra att du röt tillbaka!

  SvaraRadera