Min novell

Min novell
Ny novell utgiven på HOI förlag

tisdag 1 maj 2012

Här och nu


-          Nu har jag en diagnos, sa han. Du har en NPD, fortsatte han och nickade med en allvarlig min åt mitt håll, som satt på andra sidan av hans enorma skrivbord i mahogny. Det är väl bra? Då kan du få adekvat hjälp, eller hur?

Jag studerade mannen. Hans grå hårtestar som han hade kammat neråt och som bildade en gles lugg, hans uppknäppta vita läkarrock. Under rocken skymtade jag en himmelsblå skjorta och högst upp och under det lösa skinnet på halsen, satt en skotskrutig röd och blå fluga.

-          NPD? Vad är det? Så många konstiga förkortningar i omlopp hela tiden, sa jag medan jag lät ögonbrynen åka upp i pannan.

-          Narcissistic Personality Disorder. En liten defekt i hjärnan som gör att du har svårt att behålla vänner och att det inte fungerar att jobba i grupp, till exempel, sa han med armbågarna vilande på bordet och fingertopparna förde han isär och ihop i takt med att han betonade varje ord.

Vilken irriterande vana, tänkte jag, snart får jag säga till honom att lägga ner händerna på bordet. Hålla de stilla.

-          Det kan inte stämma, jag som är så omtyckt och framgångsrik i mitt jobb. Och gift är jag. Lyckligt, tillade jag. Nu får du ge dig.

-          Men, är det inte därför du är här? Eftersom du har problem med relationer. Sa du inte att du ofta kommer i konflikt med chefer och underställda på jobbet? frågade han och rätade på ryggen. Och är det inte så att du är skild tre gånger?

-          Jo, fast när jag tänker efter är det nog mer mina kollegors inställning till mig som gör mig irriterad och otålig. Mina före detta fruar har inte med det här att göra. De förstod mig inte helt enkelt. Begrep sig inte på mina speciella behov. Det gör däremot min nuvarande fru.

-          OK, men då kan vi avsluta den här sittningen. Här och nu, sa han och reste sig upp och sträckte fram handen.

6 kommentarer:

 1. Vilken typ. Jag tycker inte att din text är övertydlig. Hans "självinsikt" gör texten.

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte vad du menar skulle vara övertydligt?

  Men slutet var oväntat för mig, jag trodde att läkaren skulle få sig en diagnos, han verkade så spydig...

  SvaraRadera
 3. övertydlig tycker jag inte.... intressant läsning

  SvaraRadera
 4. Jag gillade den och den kändes inte övertydlig alls, vilket vi alla kommentatorer tydligen skrivit.

  SvaraRadera
 5. Underbara detaljer! `Festlig´ idé med en läkare som delar ut sin egen diagnos:) (Om jag nu fattat rätt..(?)

  SvaraRadera
 6. Vet inte hur du menar riktigt med övertydlig... Blev lite fundersam efter det saqer skrev, för jag förstod det som att det var två olika personer. Och såklart - en bra text går alltid att tolka på olika sätt! :)

  Blir det ny novellsamling på pupill? Får se om jag får tid, det skulle vara roligt!

  SvaraRadera